Alla måltider är olika insulinkrävande!
Det är inte så att man bara kan ta en standarddos insulin till varje måltid och tro att det ska fungera. Alla portioner innehåller ju olika mängd kolhydrater dvs pasta, ris, potatis, bulgur m.m (det som styr mängden insulin). Det kluriga är ju att varje portion är individuellt insulinkrävande. Dels på grund av detta men även beroende på fysisk aktivitet och sånt. Tex kräver ju en portion med bakad potatis betydligt mycker mer insulin än en liten portion med ris, då en stor bakad potatis väger mycket mer än ris. Alltså blir det ju betydligt mer kolhydrater i portionen med bakad potatis!
Det ända jag ville få sagt är att jag aldrig har förstått mig på dom som lyckas ta samma dos varje dag till sin lunch eller middag, tex 5 enheter insulin till alla typer av måltider... När läkare frågar mig hur mycket jag tar till måltid så har jag ju ett spann tex 1,5E-6E insulin beroende på hur mycket kolhydrater jag äter.
Bara en tanke jag fick som jag ville dela med mig av! :) Man kan ju gå så långt att man väger sin andel kolhydrater på tallriken för att räkna ut den exakta insulinmängden.
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3875415/images/2012/kolhydrater_3_50b29a579606ee2e2c8a1741.jpg)