giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

God lunch!

Publicerad 2013-05-28 12:40:57 i Diabetes typ 1

Lunchen bestod av kebab med sallad. Kebaben är strimlat kött som är färdigkryddat. Bara att steka så är det klart :) Till det köpte jag även vit kebabsås på flaska! Supergott och bra för blodsockret!

Det jag tycker är skönt med att äta kolhydratssnålt är att det inte hinner bli en blodsocker-topp nånsin innan insulinet börjar verka. Så kan det bli om man äter snabba kolhydrater oavsett om man har doserat rätt.

Bättre blodsocker men betydligt mindre insulin! :)

Publicerad 2013-05-26 22:18:00 i Diabetes typ 1

Nu har jag inte haft ett tvåsiffrigt blodsocker uppmätt sedan den 21/5! Det bara måste vara träningens och lågkolhydrats-kostens förtjänst. Super! :)
 
Träningen (crosstrainer 40min per dag) gör väl min kropp mer insulinkänslig, precis som de flesta upplever! Jag har bara inte upplevt det på väldigt länge då jag inte har tränat alls på hur länge som helst. Jag har fått sänka mina doser på natten och nu även på dagarna också. Och det är väl gynnsamt för viktnedång? Tycker att jag har hört något sånt...
 
Men nu tar jag knappt insulin alls till måltiderna om jag hoppar över kolhydraterna. Och från att ha haft 45 enheter insulin totalt varje dag, har jag nu mellan 22-31 enheter. Alltså 15-20 enheter mindre insulin än om jag äter kolhydrater och inte tränar! Och det är ju för att både basaldoserna och måltidsdoserna är sänkta! Ett plus i kanten är att jag slipper fylla på pumpen lika ofta som förr ;)
 
Man måste dock vara försiktig om man ska dra ner på kolhydraterna och ta mycket blodsocker för att inte hamna alldeles för lågt. Men det har fungerat fint för mig och jag har varit låg ett fåtal gånger denna vecka, och då hör lågt blodsocker till min vardag i vanliga fall.
Det senaste tvåsiffriga värdet, 21/5.
 

Ibland bara måste man få vara glad över sina egna värden och det är nog endast positivt då man kanske får ny ork att kämpa vidare ett tag till med fina värden!

Solig torsdag

Publicerad 2013-05-23 10:47:00 i Diabetes typ 1

Idag blir det kvällsjobb, jag har varit ledig i sex dagar nu och nu kommer det soliga vädret! Så typiskt! :)
Innan mitt kvällsjobb (13.45-21.30) ska jag ju såklart hinna med att träna dessa 40 min som jag lovat mig själv! Så prick klockan 11 måste jag ställa mig på crosstrainern för att hinna det idag. 
 
Grundat med frukost har jag gjort, 2 hårdmackor med ett kokt ägg. Mina frukostar kommer att bestå av två hårdmackor med något pålägg på och alltså inte mindre kolhydrater än så. Men just två hårdmackor gör det enkelt att hålla nere kalorierna med rätt val av pålägg, utan någon större ansträngning. :) Till denna frukost tog jag bara 1,5 enheter Novorapid (brukar ta 3 enheter) just för att jag så snart ska träna. Jag får hoppas på att jag inte får håll för att det blir tätt inpå frukosten! 
 
Sen har jag ändrat mig lite... Jag kommer att äta lite kolhydrater till måltiderna på jobbet för att behålla orken och behålla blodsockret. Men jag rör mig ändå konstant på jobbet så det jämnar nog ut sig, tror ni inte det? 
 
En kvart kvar att slappa innan crosstrainern..

Nu jävlar!

Publicerad 2013-05-22 16:21:00 i Diabetes typ 1

Om en månad är min semester här och då ska jag ha kommit i form och kunna ha bikini utan att gömma mig! Jag har inte vägt mig än, men ska göra det imorgon för att se utgångsvikten. Men det är inte kilona som jag koncentrerar mig på, utan kroppsformen. Nu är det träning som gäller! Startade med detta i måndags.
 
Min plan:
- Kolhydratssnåla måltider.
- Normalstora portioner.
- Inget onyttigt snacks.
- Träna Crosstrainer 40 min per dag. 
- Frukt till mellanmål 1-2 ggr per dag. 
 
Och det är alltså det som gäller nu, ingenting annat och inga ursäkter för fusk! Nu jädrar är jag taggad! Och det går bra med diabetesen också och jag behöver inte så mycket förberedelser inför träningen då jag inte tar mycket insulin alls på grund av lågkolhydratskosten. Jag tar max 1,5E till måltiderna och
ska jag träna inom en timme så blir det inget insulin alls. Och det har fungerat bra. Jag har också fått sänka nattdosen med 20% på grund av mindre kalorier och kolhydrater i kroppen samt på grund av träningen.
(Vi har ju inte kommit i ordning helt här hemma, därav sladdhärvan i bakgrunden ;))
 
 
Idag tog jag 1 enhet insulin till lunchen som bestod av bacon- och grönsaksröra med extra grönsaker vid sidan av och ett glas mjölk. Tränade 2 timmar efter det utan några vidare förberedelser, mer än att jag kopplade bort pumpen under de 40 min som jag tränade på crosstrainern. Men snart är det dags för ett mellanmål med melon, utan insulin såklart!
 
Och så här blev resultatet: 
 
 
 
 

Heej!

Publicerad 2013-05-22 16:06:00 i Allmänt

Nu har allting lugnat ner sig. Lägenheten är såld och papper på det skrevs i fredags, så skönt! Vem kunde ana att det tog så mycket kraft att sälja en lägenhet, med en massa ställningstaganden och pyssligheter! Nu kan jag bara helt fritt flytta över alla möbler hit, till huset, som jag har saknat. Jag har haft kvar dom i lägenheten inför visningarna. Det gick över förväntan bra, men vad nervöst det är att följa budgivningen och sen att träffa köparna =) 
 
I helgen har jag och Mathias varit ute på hans släkts sommarställe och vi har bara varit lediga ifrån allt! :) Det var supermysigt. Fick med mig några blommor som hans mormor grävde upp åt mig, som jag har planterat idag. Haha vi får se om det håller eller ej. :)
 

Fullt upp

Publicerad 2013-05-13 23:40:00 i Diabetes typ 1

Jag har fullt upp just nu! Har haft visningar på min lägenhet och fixat inför det och imorgon kommer budgivningen att rulla igång. Och sen blir det fullt upp med att flytta alla möbler därifrån och placera ut i huset så då kommer energi behöva läggas på sånt!

Men en sak kan vi konstatera! Trädgårdsarbete tar på blodsockret! Fick ladda upp med en kokosboll innan för att även fylla på med mer under. Klart jag hade kunnat ställa ner dosen en timme innan -om jag då hade vetat att jag ville pyssla i trädgården ;) Så det är lite så det funkar med att vara spontan med diabetes! Äta äta äta. Men men, jag krattade massor och planterade ut två blommor på prov också! :)

Jobbat kväll

Publicerad 2013-05-07 23:10:42 i Allmänt

Idag jobbade jag kväll 13.45-21.30 efter att ha haft semester i två veckor :) Det gick fint! Men mot slutet så blev jag så himla törstig och fortsatte att vara det trots att jag drack. Så jag tog ett blodsocker när jag kom hem då jag trodde att det var skyhögt. Men det låg på 12, så visst var det lite högt men inte så farligt högt Ändå för denna törst! 
 
Har precis ätit lite sockerfri aprikoskröm med mjölk och ska snart gå och sova! 
Godnatt på er! 

Bättre blodsocker

Publicerad 2013-05-06 23:24:11 i Diabetes typ 1

Insåg idag att mitt medelvärde de senaste 14 dagarna har blivit en bättre siffra i blodsockermätaren. Det måste ju betyda att jag haft lite bättre värden, då de högsta har varit på 11mmol/l någon gång senaste dagarna. Det var förr 8,4 om jag minns rätt och nu var det visst 6,8.

Det är alltså ett medelvärde av alla blodsocker som har tagits de senaste två veckorna. Eftersom att det inte har varit svängigt så är jag nöjd med att det blivit bättre generellt! :)

God medicin

Publicerad 2013-05-05 22:49:00 i Diabetes typ 1

Denna kvälls låga blodsocker botades med något nytt ur glutenfri-hyllan: Kick! En söt müsli gjord på renad havre. Gott var det och det är alltid roligt att pröva något nytt :)

Helgen :)

Publicerad 2013-05-05 22:26:40 i Diabetes typ 1

I fredags var jag ute för några glas vin med kollegor :) Igår var jag ute hos föräldrarna och åt gott och myste med film. Sov över där och segade lite på dagen idag :) Sen åkte jag & Mathias till min gammelfarmor (mammas farmor) och fikade under dagen och under kvällen kom Elise över med alkholfritt jordgubbsvin som vi drack i lugnans ro, söndag som det ändå är :) Ändå trevligt att ha något gott i glasen.

Jag tror ändå att mitt blodsocker har varit helt okej denna helg! Jag har inte tagit överdrivet många blodsockertester, men dom som har tagits har varit mer låga än höga. Konstigt med tanke på allt gott som ätits, druckits och fikats hela helgen! Men det beror nog på att jag är rädd att få alldeles för högt blodsocker så att jag helt enkelt tar för mycket insulin!

Nu ligger jag på 2,8 i blodsocker efter två glas sött jordgubbsvin (alkoholfritt). Haha men skriver klart detta inlägg innan jag äter nåt sött ;) Typiskt lågt blodsockertänk!

Godiskväll

Publicerad 2013-05-01 19:23:35 i Diabetes typ 1

Idag är jag lite bakis. Har varit och köpt kiosk-godis, sånt vi köpte när vi var små! Nostalgiskt :) Har varit varit nära låg hela tiden idag, så kände att jag fick unna mig detta mot en stor dos insulin :)

Trevlig 1a maj på er!

Valborgsfirandet!

Publicerad 2013-05-01 09:29:21 i Diabetes typ 1

Igår var det valborg, som firas stort här i Uppsala! :) Vi startade dagen i ekonomikumparken med vin och cider. Som vanligt var det fullsmockat med människor så att filtarna nästan går i varandra, trots kylan som var! Roligt är det just för att man träffar så många som man känner just för att alla är ute och firar valborg! :)

Efter parken gick vi ett gäng tjejer hem och mellanlandade hos Sara. När vår dricka sinade där och vi var hungriga åkte vi hem till oss för att grilla. Och här hemma var det mycket folk redan och ännu mer kom det. Vissa gick ut på krogen eller pubar sen sent på kvällen. Precis som det ska på valborg, att man gör vad som faller en in!

Det kruxiga med just valborg och diabetes är ju att man dricker alkohol från morgonen till natten. Och att hålla blodsockret normalt är svårt. Risken är att det sjunker just för att man dricker under så lång tid.

Efter maten tog jag ett blodsocker som visade 2,9mmol och då hade jag 4,5 enheter insulin i kroppen plus att jag hade alkohol i kroppen som gör det svårare med sockerupptaget! PANIK var vad jag kände då jag var proppmätt redan... Men jag drack ett stort glas läsk och åt upp en hel tuttifrutti-påse och så stängde jag av pumpen i 2,5h. Så efter ett tag gick blodsockret upp till 7 och höll sig där omrking och jag somnade på 9 i blodsocker.

Jag var rädd där ett tag att jag inte skulle hinna med att höja blodsockret innan det sjönk för mycket, så jag svepte läsken jättefort.

Men det är såna här händelser som ingen annan märker, nu berättade jag självklart för Mathias just för att det var en jobbig situation. Men annars är det just sånt här som inte märks utanpå för andra trots att det var ett allvarligt lågt blodsocker för situationen. Men det löste sig fint och sen tog jag bara inget mer insulin! :)

En bild på mig från parken på dagen!

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela