giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

Alkohol

Publicerad 2013-04-29 09:42:30 i Diabetes typ 1

I lördags var jag ute med Elise och drack några drinkar. Jag startade med en söt drink som såklart skjutsade upp blodsockret till 14. Jag tog insulin och det gick fint ner igen. Sedan drack jag två vindrinkar (vitt vin och sprite) under kvällen.

Men det sjuka är att något glas vin ger perfekt blodsocker! Då har man inte druckit så pass mycket att blodsockret bara sjunker, utan det hålls bara nere superenkelt..

Kanske ska man gå efter medelhavs-kosten och dricka ett glas vin om dagen ;)

Ett rum färdigt!

Publicerad 2013-04-28 23:30:13 i Huset!

Nu har jag målat klart vardagsrummet! Jag har spacklat över en bård, målat väggarna i två omgångar, målat tre stora fönster fyra gånger var, målat dörrkarmen 3 gånger och anltandörren med sin karm ett par gånger! Ja alla karmar och fönster var ju alltså mörkbruna innan, så det krävde en hel del färg ;)

Nu är det alldeles vitt och ljuset fyller rummet istället murrigt mörker :) Och idag beställde vi vår soffa som vi får vänta på i en månad.. Men när den är på plats så kommer rummet bli färdigmöblerat och inte lika sterilt som nu :) Längtar!

Så nu är ett rum färdigrenoverat. Det är ju en början och det är skönt att kunna bocka av nånting på listan :)

Nästa projekt är att slipa och måla trappen, vit!

Jag har ju semester i en vecka till så det ska jag nog hinna med! :)

Bild på vardagsrummet före och efter kommer imorgon!

Effektiv!

Publicerad 2013-04-24 15:04:41 i Diabetes typ 1

Idag har jag helt själv (stolt!) målat den största väggen i vardagsrummet vit! Jag prövade en kortsida igår, men vi behövde rätta till och spackla över en bård som sitter högst upp på alla väggar. Så idag har jag slipat spackel och målat en långsida :) Har tänkt måla en till vägg idag så att något rum snabbt blir klart! Skulle ju kännas kanon att få mysa i ett färdigt vardagsrum typ nu :)

Att måla tar på krafterna och blodsockret :P Hade tänkt ta mig ut på en promenad nu, men behöver nog trycka i mig lite socker först!

Imorse var det dags för insulinbyte, känns ju som att man alltid gör det! Men men, det har gått lite mer än 3 dygn sen sist och då tar ju insulinet slut!

Hur ofta behöver du byta ampull?!

Hejhej

Publicerad 2013-04-23 16:08:35 i Pump

Jag började mitt nya blodsockerliv för några dagar sedan och det har fungerat väldigt fint faktiskt! Kommer upp i tvåsiffrigt blodsocker en gång varannan dag på ca 11-13. Och det får faktiskt duga som lyckat enligt mig då jag egentligen inte alls var motiverad till att lägga ner så mycket energi på värdena. 
 
När man väl kommit in i det går det av bara farten egentligen, så nu är jag motiverad att undvika blodsocker över 10! Idag vaknade jag på lite för högt fastevärde -9,2. Men det är under mitt gränsvärde och är ensiffrigt så jag är nöjd för det ändå. :) Någonstans måste man ju dra en gräns också och jag tänker inte gå så långt att jag deppar ihop av ett morgonvärde är 9 istället för 5. Då kanske jag orkar hålla motivationen på topp! :) 
 
Dock är mitt medelvärde i blodsockermätaren 8,4 och där har det varit ett tag. Förr brukade det vara ca 7. Så visst kanske jag ligger lite högre generellt nu. Men det får jag succesivt sänka, det viktiga är att det är stabilt och under 10 iallafall :) 
 

Ska försöka lägga över bs till datorn och få ut ett diagram idag! 

Nystart!

Publicerad 2013-04-18 13:11:58 i Diabetes typ 1

Nej nu är det nog med slarvigheter!! Når halvhöga blodsocker-toppar för jämnan och jag småäter hipp som happ. Nu måste det bli ordning på det här!

Igår somnade jag utan att ta blodsocker och vaknade på 12 i bs. Jag tog massa extra insulin till frukosten men hade likförbannat ett bs på 11 två timmar efter frukosten (då det ska ha gått ner till det normala igen)...

Tappar ju suget på att ens försöka och jag tänkte imorse att jag idag skulle återfå kontrollen, men det var tydligen inte kroppen med på...!

Börjar imorgon istället med blodsocker innan och två timmar efter varje måltid samt att verkligen tänka igenom alla måltidsdoser noga! Och småätandet får sitt slut då med! Nu ska jag bli en fantastisk diabetiker!

Men jag hoppas på att min kropp samarbetar, för att ett ständigt misslyckande ger inte direkt ork till att fortsätta försöka dag efter dag. Nu behöver jag en felfri dag imorgon för att orka kämpa helhjärtat! Håll tummarna!

Kebab!

Publicerad 2013-04-15 23:50:50 i Allmänt

Idag åt jag kycklingkebab till middag med lyckat blodsocker! Det är inte alltid det fungerar att göra det. Jag tog halva dosen direkt och andra halvan över en timme, plus en extra enhet lite senare för att jag trodde att blodsockeret var på väg upp på grund av extrem törst!
 
Blodsocker innan kebaben var 10,4. Efter två timmar var det 8,3. Och efter ytterligare två timmar var det 6,4. Så denna törst grundar sig nog i alldeles normala orsaker som att jag åt väldigt salt mat! Så kan det vara. =)
 
Men det har inte varit en helt bra dag med blodsockret. Har småätit godis vilket såklart har givit mig toppar, eller iallafall en på 12 som sedan var på väg ner innan middagen, därav 10:an då. Men men.. Bättre lycka nästa dag!

Helgen

Publicerad 2013-04-15 15:42:00 i Diabetes typ 1

Denna helg bestod mestadels av jobb då jag utöver mina vanliga jobbpass även blev inbeordrad att jobba dag i söndags. Det betyder att jag också jobbade min kväll = 06.45-21.30. Så jag är ganska mör idag, men fick ledigt på tisdag istället så att jag nu är ledig i två dagar istället för en :)

I lördags kom Nina hit och hängde :) Kvällen bestod av tacos, kaffe, godis och light-läsk! Vi båda har diabetes så det blev också diabetesprat såklart! :) Så skönt att kunna bolla doser med varandra, tex om hur vi skulle dosera till tacosen. Det innehåller ju fett så jag tog hälften förlängt iallafall. Och det fungerade fint :)

Jag och Nina skrev ut en fråga på diabetesplanket på Facebook om några andra dior från Uppsala ville ses över en fika! Meen, vi väntar fortfarande på svar. Men vi tycker att det är värdefullt att träffa andra med diabetes så att man kan diskutera en massa och få inspiration eller nya tips och ideér! Inte sant?

Vår tjejkväll:

Min rosa bubbelgums-pump!

Publicerad 2013-04-12 13:11:00 i Pump

Ibland slår det mig hur värdefull min pump är: jag kan leva mer flexibelt, har större möjligheter vid måltid med olika typer av doser, kan ställa om basdosen om dagens planer ändras och jag slipper ta 5-8 sprutor/dag!

Jag är så van att ha den kopplad till mig att jag knappt tänker på den som nåt annat än en kroppsdel. Med min 60cm långa slang är denna pump min något förenklad bukspottkörtel!

Att jag valde just en ROSA är för att jag vill bli glad av att se den, när man ändå ser den så ofta varje dag. Och färgvalet gör att jag tycker att den är fin att titta på och jag blir faktiskt glad av den. Varför ha en diskret färg när man ändå måste bli bästa vän med sin pump? :)

Ibland trasslar man in sig i slangen, framför allt nattetid. Man vänder sig runt och den ligger lindad runt en så att man får snurra loss sig för att sedan somna om igen. Eller så fastnar man i dörrhandtag och får ett tvärt stopp! Bara att haka loss den och fortsätta gå! ;) Ibland hamnar den under Mathias på natten så att det drar i slangen när han vänder sig om, då får vi båda vakna och lägga pumpen till rätta! Men jag är så van, har haft denna följeslagare i nära 10 år :)

Självklart är det lite besvärligt på sommaren att välja kläder som kan bära pumpen och sätta nålen på ett dolt ställe när man ska ha bikini och att skydda pumpen från sol och värme när man ligger och solar. När jag har tagit pumppauser och använt sprutor korta perioder är det just detta som underlättas, att slippa tänka på pumpen och vara fri!

Men efter ett kort tag saknar jag alltid pumpen och dess finesser och då är friheten inte så prioriterad längre! :)

Älskade pump!

Hög start på denna lediga dag

Publicerad 2013-04-11 10:37:00 i Diabetes typ 1

Ja men visst, så vaknade jag visst på 15,5 helt utan anledning imorse! :/ Fick lågt blodsocker igår (2,8) och åt några godisnappar. La mig på 10,4 i blodsocker och tänkte för en gångsskull låta det höga värdet vara just för att jag var osäker på om det var en rekyl (då kroppen puttar ut socker från sina reserver långt i efterhand). Så jag åt ingenting efter middagen förutom godisnapparna och ändå vaknar jag på 15 i blodsocker.. Väldigt konstigt!

Kanske blev jag låg inatt eller så är det en väldigt sen rekyl av kvällens låga värde..?! Jaja, vad det än var så har jag nu tagit insulin, så får jag hoppas att det ger med sig!

Med morgonrocken på har jag nu tagit tandtråd och gurglat flour-munskölj! Ska väl göras varje dag, men det slarvar jag med en hel del (oops!).

Gurglar för fullt.

Nachochips!

Publicerad 2013-04-08 20:16:00 i Diabetes typ 1

Idag till lunch åt jag nachochips med hemmagjord guacamole och smält cheddarost! Inte det nyttigaste i kaloriväg men ack så smaskens! ;)

MEEN, feg som jag är tog jag bara förlängd insulindos i 30min. För er som inte vet så innehåller det här en massa fett och fett gör så att blodsockret höjs sakta under lång tid. Jag hann bli låg av dosen innan kolhydraterna nådde ut i kroppen men steg sen i blodsocker senare, ett par timmar efter! Men bara till 10,4.

Det blir alltid såhär av nachoships för mig..! Men jag glömmer varje gång att lägga fegheten åt sidan för att ta insulinet förlängt under ett par timmar istället för 30min..! Note to self!

Nu nattjobb! Kramhej!

Trötthet efter lågt blodsocker

Publicerad 2013-04-07 19:24:42 i Diabetes typ 1

Fick idag riktigt lågt blodsocker efter att ha burit en 25kilos-säck in till huset. Och denna känning medförde en sån där extrem trötthet efteråt. Men istället för att gå och sova middag så tog jag ett bubbelbad mitt på ljusa dagen! Hade bubbelskum med strawberry & milkshake-smak och låg och läste en däckare! Efteråt var jag pigg igen :) Att man (jag) glömmer bort att bada trots att badkaret står där hela tiden. Det är ju verkligen avslappnande och är säkert uppiggande efter en stressig jobbdag.

Glömde dock att fylla på det insulinet som jag missade när pumpen var urkopplad så blodsockret uppnådde 10 innan middagen. Hört att blodsockret också kan påverkas till det högre av värme, typ bastu. Men vet inte om ett varmt bad påverkar på samma sätt, en bastu är ju betydligt varmare!

Helgen

Publicerad 2013-04-07 10:35:00 i Diabetes typ 1

Jag har haft en ledig helg och det är så mysigt att bara vara ledig när dom flesta andra är det..! I fredags hade vi två kompisar här och drack vin, åt chips, glass och choklad! :) Blodsockret fungerabde fint. Det kan vara att just vinet gör att blodsockret håller sig nere kanske? För i vanliga fall skulle jag blivit hög antingen under kvällen eller under natten med så mycket gottit i magen! Någon annan som tycker att något glas vin sänker blodsockret?!

Igår på dagen slappade Jag i soffan framför en film och gjorde i princip ingenting fram tills jag hoppade in i duschen för fixning på eftermiddagen! Så skönt att bara göra ingenting :) Igår på kvällen träffade jag en vän ute på "Stationen" där vi satt länge och beställde in vindrinkar, oliver och nötter för att sen beställa middag! :) Oliver och nötter är väldigt blodsockervänligt att ha som tilltugg och det är sjukt gott att sitta och pilla med det till ett glas vin! :)

Jag är en sån tilltuggsmänniska som måste ha något att tugga på emellanåt för att bryta av vinsmaken lite, men är jag hemma hos någon blir det oftast chips som faktiskt höjer blodsockret! Så nu ska jag försöka komma ihåg att man kan tugga på goda oliver (typ i marinad) och nötter istället, även hemma! :)

Dagen!

Publicerad 2013-04-06 01:53:17 i Dagens blodsocker

Idag har jag tagit färre blodsocker än vanligt, men det är så det ser ut just nu! Men jag har inte kaosartat blodsocker för det men visst kanske man missar en sockertopp ibland, men då borde man ju märka det iallafall! Jag har inte haft över 9,1 idag ändå (vad jag vet) men har haft lite låga värden istället.

Men det är skönt att få koppla bort diabetespressen och prestationerna en kort period :) Och koncentrera sig mer på annat, tex huset ;). Men det är man verkligen värd ibland, bara det inte går helt åt skogen med värdena!

Blodsocker just nu var 5,3 så jag ska ställa ner dosen i pumpen så att jag förhoppningsvis slipper bli låg inatt! God Natt!

Vår-längtan

Publicerad 2013-04-04 13:00:30 i Allmänt

Nu börjar snön äntligen försvinna och de har sopat grus från vissa gator! :) Solen har lyst senaste veckan och det känns som att våren är på god väg! Jag har tagit extra semester 22april i 2 veckor så jag hoppas att det är varmt och vårigt då så jag får mysa i solen och göra fint hemma! :)

Igår åkte jag och köpte små vaser på second hand och köpte med mig en bukett knoppar också. Tog någon enstaka stjälk i varje liten vas :) Köpte 6 stycken små olika vaser så jag har portionerat ut dom i grupper. Även om vi inte har det iordning i stort än så kan små saker ändå piffa upp :)

Nu ska jag jobba kväll och hoppas att blodsockret jobbar ihop med mig idag! Legat bra hittills iaf!

Läge för nytt!

Publicerad 2013-04-03 12:26:00 i Huset!

Nu ska jag göra en ny kategori: Huset! Jag älskar ju inredning och har nu en hel del massa roligt att se framemot! Mycket ska renoveras men i sinom tid kommer fina inredningsdetaljer att pryda hemmet. Nu är vi mer inne i fasen att fylla huset med basala möbler ;) Men det kan rymmas fina tankar bakom varje vald möbel också. Så Jag kommer att skriva om inredning, renovering, tomten och allt annat som kommer av att bo i ett stort hus :)
 
Jag är redan i full gång med att måla karmar och fönster men när det är klart kommer jag nog inte hålla mig ifrån att måla några möbler och annat också! Det kommer att ta tid men ni får följa mig på vägen :) Jag fotar allt som jag renoverar så det kommer att bombas med före- och efterbilder sen! :) Än så länge är inte efterbilderna så fina då allt runt om är i oordning. Men när det börjar bli fint så kommer dom bilderna!
 
Vi har renoverat köket tillfälligt med att måla köksluckor och bytt knoppar! En sån förändring som ger ett mycket finare resultat än innan gick på ca 250kr (grundfärg, lackfärg och knoppar)! Hur inspirerande är inte det?! :)
 
 
Det är en diabetesblogg, men jag brinner så mycket för inredning att jag inte kan låta det gå obemärkt förbi :)
 
 
 
 

Tröga knappar

Publicerad 2013-04-03 10:43:58 i Allmänt

Jag som trodde att jag glömt att trycka sista bekräftele-trycket innan frukostdoserna gavs i fjällen. Men insåg igår att det nog är knapparna det är fel på! Dom tar inte vid varje tryck så ibland får jag trycka flera gånger innan något händer.. Och det måste varit det som låg bakom de "glömda" doserna då jag inte alls brukar glömma sånt, då antalet tryck är helt invant innan dosen ges!

Ska starta om pumpen idag så får vi se om det blir bättre! Man vill ju inte gå med en osäker pump som trasslar.. Då är man ganska utsatt om den helt slutar att fungera. Håll tummarna för mig att det blir bättre efter omstart!

Jag köpte en blombukett med vita knoppar igår. Men så gick några blommor av vid knopparna så jag la dom i ett glas och de små pryder nu badrummet också! :) Jag ska försöka ha färska blommor hemma hela tiden, måste bara få dom att hålla så länge som möjligt varje gång! Hehe jag och mina gröna fingrar som alltid råkar ta död på blommor..! ;)

Fjällen utan internet!

Publicerad 2013-04-01 22:47:04 i Allmänt

Över påsk har jag varit i fjällen! :) Det var en massa år sedan sist jag var där i Klövsjö!

Jag åkte både slalom (mer typ sick sack ;)) och längdskidor! Jag har aldrig åkt längdskidor förr men det var jätteroligt och väldigt ansträngande. Blodsockret sjönk som en sten, men det var jag förberedd på så jag fick ta en paus efter 2,5km och fylla på med dextrosol och snickers. Tråkigt såklart att behöva trycka i sig massa kalorier, men jag borde ha haft med mig saft istället om jag hade varit smart :)

Inför nästa vinter planerar jag att köpa egna längdskidor och ha det som träning, för det var fantastiskt kul! Det var bökigt att försöka få plats med alla grejer men såg att några hade typ magväskor fast ovanför rumpan! Det såg ändå okej ut och man får ju med sig nåt att äta och blodosockermätaren iallfall.

Det var mysigt att vara långledig över påsk, då det inte är en självklarhet när man jobbar på sjukhus. Men blodsockret tog en hel del stryk av att vara där. Glömde trycka sista okej-trycket på morgoninsulinet så jag gick ovetandes om att jag inte fått insulin till frukosten till 1h efteråt, varje dag!!? Så varje förmiddag bjöd på ett blodsocker på 17-18. Ni vet, sådär superbra start på dagen innan skidåkning eller vad som helst egentligen. Och resten av blodsockrena var heller inte alltid perfekta. Men men, ibland matchar inte diabetesen med övriga planer helt hundra! Så kan det få vara ibland :)

Nu är jag ledig i två till dagar innan jobbet är igång och då står renovering på schemat :)

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela