giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

Helgen

Publicerad 2012-12-30 10:34:34 i Diabetes typ 1

Denna helg har varit min jobbhelg, så jag har tagit det lugnt! I fredags var jag på bio med Sara och jag åt massor med godis och jag pyttsade i massor med insulin! Men det funkade, fick lite lågt precis innan jag la mig sen, men hellre det än att blodsockret kommer upp till 20!

I lördags åt jag och Matthew kinabuffé för att sen också gå på bio! :) Buffé har jag aldrig tyckt varit enkelt med blodsockret och jag tycker alltid att jag får högt.. Men tog en hel del insulin såklart! Bion sågs med en påse godis den här gången också. Jag tog bara ett blodsocker innan buffén och nästa var sen när vi helt kommit hem, så visst kan det ha blivit en topp däremellan, sånt man inte vet! Men när jag kom hem slog vi vad om mitt blodsocker för jag kände mig hög fast
Mathias trodde att det låg bra för att jag alltid tar så mycket insulin :P Men han vann för det visade 5,4 mmol/l!

Ibland är det bra att ta ett blodsocker för jag har sjukt svårt att känna mina symtom på högt blodsocker. Jag tror många gånger att det är högt men oftast är det ju inte det?!

Nu ska jag bege mig mot jobbet för att jobba kväll!

Glad diabeteslåda!

Publicerad 2012-12-28 12:29:37 i

Nu fyllde jag på diabeteslådan lite, så den blev proppfull! Alltid lite konstig känsla att gå från apoteket med en hel papperspåse full med saker. Men jag är glad att dom finns och att vi får dom som gratis hjälpmedel!

Det går åt en massa material för oss: pumptillbehör, insulin och en massa teststickor till blodsockermätaren. Pumptillbehören byta ca var 4e dag. En burk med 50 teststickor räcker ca 1v för mig. Ca 7 blodsocker/dag. Ajaj vad mycket, eller? Jag har ingen aning, men mina fingertoppar börjar ta stryk iallafall..

Hur mycket blodsocker BÖR man ta? Hur mycket tar ni diabetiker? :)

Glädjen är stor när man lyckas!

Publicerad 2012-12-27 22:22:56 i

Idag åt jag ett Mc Donalds-mål till middag och lyckades kanon med blodsockret! Jag tog 6,5 enheter insulin varav hälften direkt och andra hälften över en halvtimme.

Blodsocker innan: 4,1 mmol/l
Blodsocker två timmar efter: 5,5 mmol/l
Blodsocker tre timmar efter: 6,0 mmol/l

Var tvungen att testa även tre timmar efter för att se så det inte sköt i höjden iallafall! :)

Nu äter jag lite mandlar och satt 1 enhet insulin över en timme för att det faktiskt är lite kolhydrater i som höjer mitt blodsocker sakta till över 10 annars!

Vad-Man-Vill-Frukost!

Publicerad 2012-12-25 12:44:00 i

Som diabetiker kan man äta vad man vill ibland! Nu blev det filmjölk med frosties (sötade flingor) till frukost! :) Väldigt diabetesovänligt kan man tycka, men med en köksvåg kommer man långt! På varje köpt förpackning står det hur mycket kolhydrater produkten innehåller per 100g!

Denna portion innehåller 40g kolhydrater så jag tog 6E insulin och la till 2 mandariner också! :) Men jag låter insulinet verka lite innan jag äter eftersom att det är så snabba kolhydrater!

Är det mycket siffror? Ja det är ungefär vad den här sjukdomen består av till största del, siffror hela dagarna långa!

GOD JUL! :)

Publicerad 2012-12-24 14:40:59 i Allmänt

På julafton får man ha högt blodsocker och äta vad man vill! Iallafall om man lyssnar på vad barndiabetes-sköterskorna alltid sa. En fridag per år där man fick lov att njuta fullt ut!

Idag tänker jag ställa upp basaldosen och ta massor med insulin, för jag ska faktiskt njuta fullt ut av allt på julbordet oavsett söthetsgrad! :D

Hoppas ni får en underbar dag med massa gott att frossa i!

GOD JUL!

När lågheten tar över

Publicerad 2012-12-20 22:46:57 i Allmänt

Idag har jag legat lågt mest hela dagen känns det som, trots en lugn dag på jobbet. Annars brukar jag ju inte ligga lågt i blodsocker fastän att det är full rulle i korridorerna!

Efter middagen idag (2 st cheeseburgare och en Mc Flurry!) mådde jag illa och kände mig alldeles yr och dålig. Men jag tänkte att det berodde på trötthet eller något och hade tänkt gå hemifrån för att åka till farmor & farfar. Men jag tog ett blodsocker bara för att försäkra mig om att det var bra, självklart visade det jättelågt: 2,6 mmol/l. Såklart att mina symtom berodde på det, att jag inte tänkte på det i första hand?! Så det var bara att dricka rejält stark saft och sen bege sig iväg!

Men nu ska jag ta mitt blodsocker inför natten hoppas hoppas att det inte är lågt nu igen!

Julklappar

Publicerad 2012-12-18 20:27:00 i Allmänt

Idag har jag på min lediga dag handlat massa julklappar och slagit in några! :) Lyssnade på julmusik samtidigt som jag slog in dom, så jag skulle få lite mer julkänsla! Känns overkligt att det är julafton om 6 dagar!!
 
Har några julklappar kvar att köpa men börjar bli klar nu iallafall. Köpte små julkulor att hänga på paketen. Jag gillar enkla men gammeldagsa julklappar så köpte allt material i dova färger.
 
 
Men paketen blev inte alls så fina som jag hade tänkt mig, så jag får väl bygga på dom med lite mer krims krams sen! Har bara slagit in 3st, så får fortsätta en annan dag.
 
 

Har du rätt basaldos?

Publicerad 2012-12-18 12:52:00 i

Jag och Nina diskuterade blodsockret mellan måltider igår och då kom jag in på detta ämne även idag! :)
 
Jag hade länge för hög basaldos och fick lågt blodsocker mellan måltiderna om jag gjorde vardagsaktiviteter men man kan ju också ha för låg basaldos som gör att blodsockret stiger mellan måltiderna.
 
Men en basaldos (den dos som pyttsas ut var 3e minut och ersätter långtidsverkande insulin) ska ju endast hålla blodsockret i schack mellan måltiderna och aldrig vara justerande efter måltiderna. Den ska ju varken höja eller sänka blodsockret. Självklart ska en basaldos sänka blodsockret den tid på dygnet som hormonerna spelar in, som för dom flesta är tidig morgonkvist. För mig är det konstigt nog på kvällen/förnatten kl 17-23 som jag har min högsta dos: 1,15E varje timme.
 
 
 Har man rätt basaldos ska måltidsinsulinet endast täcka måltiden och egentligen hela måltiden, vilket det kanske inte gör om man har för hög basaldos då den isåfall också får i uppgift att sänka måltidens blodsocker! Då blir det ju svårt att hålla reda på vad som egentligen är den rätta dosen för måltiden/basalen!
 
Bara en tankeställare! Jag upplevde det mycket enklare att dosera och hålla jämna blodsocker då jag justerade detta! Eftersom att jag länge gick med för hög basaldos fick jag för lätt lågt blodsocker vid vardagsaktiviteter. Det fanns inte heller en röd tråd vid måltidsdoserna vilket gjorde att det inte blev logiskt och kändes omöjligt många gånger!  Om ni förstår vad jag menar! Kanske luddigt, men värt att fundera på! :)
 
Min basaldos har endast i uppgift att behålla mitt blodsocker på en normal nivå oavsett när eller om en måltid äger rum. Min måltidsdos har endast i uppgift att ta hand om de kolhydrater jag äter och därefter tar basaldosen över igen för att bibehålla det blodsockret som måltidsinsulinet lämnade efter sig.

Enkelt sagt: Bra blodsocker innan mat pga av bra basaldos + Bra blodsocker efter mat pga bra måltdsdos = Bra blodsocker även när basaen tar över igen.

Harry P

Publicerad 2012-12-17 22:19:13 i Allmänt

Blev väldigt sugen på att se Harry Potter sen några dagar tillbaka. Hyrde den igår och hon i kassan sa att det var den andra filmen av alla som dom hade. Men när vi väl kom hem var det visst den allra sista, så den kunde vi ju inte se! Jag har inte sett en enda så det hade ju inte funkat att se den sista först! :)

Men idag har vi försökt tittat på ettan... Meen jag somnade ifrån. Det är kanske fortfarande inte min typ av film ändå! Men ska pröva imorgon igen.

Jag åt mandlar till vilket är gott och diabetesvänligt. Men det slank ner en klubba också! :)


När brevbäraren verkligen levererar!

Publicerad 2012-12-17 15:38:00 i Allmänt

Tre fantastiska saker låg i min brevlåda idag. Mitt övningskörningstillstånd, äntligen en kallelse till diabetessjuksköterskan och en Allt i Hemmet-tidning! Så nu ska jag läsa igenom tidiningen innan jag gör någon nytta. Inredningstips kan man aldrig få för mycket av. Tack & hej på en stund!

Ps.

Publicerad 2012-12-16 17:00:38 i Diabetes typ 1

Man får självklart ställa alla möjliga frågor till mig om man är nyfiken, bara man accepterar det jag säger! :)

Förutfattade meningar

Publicerad 2012-12-16 16:07:00 i

Nu är mina tre jobbnätter över! Jag tänkte än en gång lyfta fram möjligheterna en insulinpump för med sig, att kunna leva oregelbundet. De flesta tror att nattjobb inte fungerar med diabetes. Jag får ofta frågan om det verkligen fungerar med en dyster ton, där den som frågar redan har antagit att jag kommer att svara nej. Men det fungerar. Och om jag då säger att det gör det får jag ändå ett utdraget "aaha.. Men det är ju inte bra om man har diabetes.." till svar. Som att dom inte köper det jag säger ändå.

Men jag är den enda som känner just min kropp och min diabetes och ingen annan kan dra någon slutsats kring det.

Sen är det väl inte bra för någon att jobba nätter pga mer stresspåslag och högre blodtryck just för att man är vaken och inte vilar. Men vi sover ju på dagarna istället och är i viloläge då när alla andra är vakna.

Det jag vill säga är att mitt blodsocker ligger kanon trots jobbnätter, just för att jag har insulinpump och aldrig får ett glapp utan insulin (som jag upplevde det med pennor/sprutor).

Mitt blodsocker dessa 3 nattjobbs-dygn har legat ensiffrigt och mest ändå mellan 4-7 mmol/l, förutom ETT enda tvåsiffrigt blodsocker som låg på 11,0. På tre dygn, dag som natt. Det bevisar väl ändå att jag inte sitter och ljuger när jag säger att nattjobb faktiskt fungerar för mig?! Och det visar väl ännu en gång på att vi diabetiker inte fungerar efter en och samma mall utan att allt fungerar olika för alla. Individuellt.

Förlåt mig, klagomuren, men jag har diskuterat det här ett antal gånger nu och blir less på att folk har förutfattade meningar (okunskap kanske).... :/

Mm det luktar pizza!

Publicerad 2012-12-14 19:31:00 i

Varför inte göra pizza på runda brödbottnar? :) Perfekt lättlagad mat innan nattjobb 2/3! Det blev jättegott!
 
Jag tänkte ta en pizzabolus (förlängd bolus) som man brukar då pizza tas upp ganska sakta av kroppen. Därför var jag tvungen att byta infusionssett och insulin innan för att inte avbryta bolusen om jag hade skjutit på det tills efter. Men blodsockret låg bara på 3,8 mmol/l så jag tar en lite mindre dos om ett tag istället direkt, när pizzan har hunnit höja blodsockret lite. Men jag hade faktiskt sett framemot att använda mig av den förlängda bolusen, det var ett tag sen sist!
 
 

Tiden som tonåring med diabetes

Publicerad 2012-12-13 11:39:00 i Diabetes typ 1

Som tonåring ville jag inte alls veta av min diabetes. Jag förnekade den nog ganska mycket och ville leva som alla andra i min ålder utan begränsningar. Vilket medförde ett väldigt svängigt blodsocker och ofta höga värden. Godis åt jag när jag ville och nästan mer än jag ville just för att jag skulle, för att jag också "kunde". Jag reflekterade inte över mitt blodsocker även om det var väldigt högt. Visade mätaren på 18 i blodsocker så gjorde det mig ingenting. Det var ju typ normalt, tänkte jag.
 
Jag gick ut på krogen lika mycket som alla andra när vi väl fyllt 18 och drack samma mängd som dom. Numer värderar jag när det är värt att dricka sig full eftersom att det inte funkar så bra med blodsockret. Några glas vin här och där märks inte, men just att vara full ger inte så fina värden.
 
Jag var ju så ung och framtidens risk för följdsjukdomar skulle ju ändå inte drabba mig, eller iallafall inte förrän jag var så gammal att livet ändå var över.
 
Vad folk runt omkring mig än sa så brydde jag mig inte, eller jag tog det inte till mig för att jag inte ville veta av min diabetes helt enkelt. Bajssjukdom. Jag satt på läkar- och sköterskebesöken och sa fint att det går bra med mitt blodsocker, med ett fint litet leende. Jag blev glad om jag fick låga blodsocker för det skulle ju ändå dra ner mitt Hba1c (långtidsvärde).
 
Man fick ständigt höra från sjukvården att man som diabetiker måste inse sina begränsningar och förstå att man inte kan leva likadant som sina kompisar. Men hur kul är det att höra som tonåring?? Och hur tandläkaren innan varje besök alltid slängde ur sig ett: Ja men du har ju diabetes så du äter ju iallafall inte godis, det är så bra! Nehej, gör jag inte...? Och alla typer av fördomar om att alla diabetiker inte lever individuellt som att vi alla går efter en mall på vad vi äter och hur ofta vi tränar, det är ju inte så det är att ha diabetes. Men det var förr, nu upplever jag ändå att de flesta har mer förståelse och mer koll.
 
Jag tog oftast insulinet efter maten istället för före så att det självklart blev en blodsockertopp. Men jag tyckte att det var smart, för då visste jag ju precis hur mycket jag ätit. Jag glömde ibland att ta insulin till maten. Jag hatade att ta blodsocker eller sprutor offentligt för att jag inte orkade ta en diskussion om att jag hade diabetes och behöva prata om mina värden och känslor kring det inför främmande människor. För alla var så frågvisa och fördomsfulla på den tiden. Och jag ville inte sticka ut som ett diabetesobjekt, jag ville bara vara jag och inte min diabetes. Jag hade hellre för högt blodsocker i skolan för att slippa låga värden så jag slapp äta på lektionerna och få sån paniksvettning som riktigt lågt blodsocker ger mig.
 
(Bland vänner och familj var jag självklart helt öppen om sprutor, blodsocker och allt annat!)
 
Att det blir såhär i tonåren är tydligen en helt naturlig reaktion för dom flesta och de flesta diabetiker ligger lite risigt i sitt blodsocker under den perioden.
 
Men någonstans efter denna tonårsperiod vuxnade jag på mig och började ta mitt ansvar då jag insåg att denna sjukdom faktiskt inte kommer att försvinna. Jag kommer att ha det här hela livet och jag är den enda som kan styra mitt blodsocker. Man kan inte släppa på kontrollen för alla värden kommer senare i livet att ge ett gott resultat om man skött sig eller ett mindre bra om man misskött sig. Och jag vill väl leva länge, med alla mina funktioner och sinnen väl bevarade!
 
Jag var ändå länge lite deppig när jag tänkte på diabetesen och jag har många många gånger självklart önskat att just jag skulle slippa få diabetes... Ibland har det känts så extremt orättvist att jag som egentligen är impulsiv ska behöva ha en sjukdom som kräver planering och upplägg. Känt att jag som älskar livet så mycket måste behöva dras med den här kroniska sjukdomen. Men samtidigt, vem skulle annars ta min lott? Ingen vill ju ha någon sjukdom frivilligt!
 
Det tog lång tid innan jag accepterade min diabetes men jag tror faktiskt att jag gör det nu. Jag känner ett typ av lugn, så länge blodsockrena ligger fint. Och jag känner hopp kring allting och diabetesen har växt in i min person och är en del av mig. Det går per automatik egentligen men med massor av extratankar kring dosering och annat.
 
Jag tror även att diabetesen har präglat mig som person, att jag blivit mer strukturerad och planerad av den. Sen vet jag inte om det är en sån person som jag skulle ha blivit utan diabetesen. Men jag gillar när saker är safe i livet och förutsägbart, hur tråkigt det än låter! Men på så sätt mår jag bra, trivs bra och helt enkelt så är det den jag har blivit!
 
Det här kanske blev ett deppigt inlägg, men det är inte meningen! Jag trivs ju som det är nu :) fastän att jag fortfarande ibland blir arg på diabetesen. Men samtidigt måste jag få skriva om sånt som inte är helt positivt med att ha en kronisk sjukdom som ständigt förföljer en. Det säger ju sig sjävt att det inte bara medför positiva berättelser/känslor! Men glöm inte bort att jag trots detta aldrig känner/ser mig som "sjuk" i vardagen!
 
Här är min första insulinpump som jag fick som 13-14 åring. Gammalmodig. Men under ser ni min nuvarande fina älsklingspryl, den rosa insulinpumpen! :)

Dec. 13, 2012

Publicerad 2012-12-13 09:06:43 i Diabetes typ 1

Idag ringde klockan 7.00. Jag ska jobba natt idag och då brukar jag gå upp tidigt för att sen kunna sova några timmar på eftermiddagen. Men jag somnade kl 01 igår så jag är ju tyvärr jättejättetrött just nu.

Det enda jag har gjort hittills är att ligga i soffan framför tv:n! Jag borde verkligen städa lite här hemma så jag blir lite mer utmattad så att jag kan somna sen. Det blir ju jobbigt om jag latar mig fram tills det är dags att sova, för då kanske jag inte somnar.. Men jag är så trött just nu att jag nog inte orkar göra något.

Jag vaknade iallafall på 6,0 i blodsocker :) Tog dessutom en urinsticka för att se om bs legat högt i natt. Men den var helt blank så jag har inte haft nån sockertopp. Ibland är det skönt att få det bekräftat då man kanske inte kan vara säker på värdena när man sussar!

Här & nu: morgonrock, leggings och långsockor i soffan!

Knasig dag

Publicerad 2012-12-12 23:04:44 i

Har haft en knasig dag i blodsockernas land! Blodsockret steg till 10 efter frukost, så jag tog mer insulin till lunchen men det steg ändå till 13 och jag kände symtomen komma.. Matt och så. Så fick jag pyttsa i mer insulin och då gav det med sig till en bra nivå!

Lyckades också få ett ganska lågt blodsocker (tog inget bs för jag kände att det var ganska lågt).

Men ibland undrar jag vem det är som bråkar med blodsockret för ibland finns det ingen logik alls bakom vad mätaren visar!

Aja, fick avsluta denna dag med två chokladbitar ur chokladasken här hemma (hihihi) då jag hade 4,9 i bs innn läggdags. Kände liksom att det var på väg neråt.

Får vänta tåligt

Publicerad 2012-12-12 22:13:49 i

Det här händer jubbara för ofta! När man tar sista stickan ur burken när man är på vift och så funkar det inte. Då man bränner sista chansen till att se hur blodsockret ligger!

Tur att jag är på väg hem och snart kommer över en alldeles full burk med teststickor! :)

Stabilt liv, ja tack!

Publicerad 2012-12-11 23:44:07 i

Jag har aldrig haft det så lätt som nu att ligga så bra i blodsocker! Det måste vara min nuvarande situation.

Förra sommaren var det betydligt svårare och det svängde mest hela tiden, hela dagarna. Men då jobbade jag på förlossningen vilket var helt fantastiskt, men svårplanerat så att blodsockret inte så lätt gick att styra.

Sen har jag ju i terminerna pluggat hela mitt liv förutom sista året. Och stressen kring prov, tentor och praktiska uppgifter gör säkert sitt med blodsockret. Stress ger ju höga värden men som sedan kan sjunka hastigt igen.

Men nu har det inte skett en enda stor förändring det senaste året, så allt lunkar på stabilt. Och jag tror att det har en väldigt stor betydelse för blodsockret! Men det har jag liksom aldrig förstått tidigare! Jag vill aldrig mer ha förändringar ;) Eller?

En bild från helgen får pryda detta inlägg :)

Mys

Publicerad 2012-12-10 20:44:39 i

Nu blir det julfika och hyrd film med min fina Matthew som sällskap :) Får se om 5E räcker till det där (alltså hälften av fatet ;)) helt inproviserat för jag har noll koll på hur mkt insulin en lussebulle är värd :)

Ledig dag :)

Publicerad 2012-12-10 17:00:00 i

Har fixat och donat här hemma idag men blodsockret har inte sjunkit för mycket för det! Har legat på mellan 7-8 idag.
 
Och när jag tänker efter så har jag inte alls lika mycket låga blodsocker som förr :) Och har jag låga värden så är dom sällan jättelåga så det går smidigt att äta nåt litet för att höja det lagom när panikkänslan inte hinner komma :) Det stabiliserar också blodsockret när man inte har/undviker känningar (låga blodsocker) för att man också slipper rekyler (höga blodsocker som försvar efter jättelåga).

Olika diabetes. Typ 1 är inte Typ 2.

Publicerad 2012-12-10 16:14:00 i Diabetes typ 1

Läste på en annan diabetesblogg (insulinbella) om att många inte förstår skillnaden på Diabetes typ 1 och typ 2 så jag vill bara skriva lite om vad just typ 1 är, det jag har.
 
Diabetes typ 1 kallades förr ofta för barndiabetes för att det är vanligast att barn får det. Det är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppens immunförsar bryter ner sin egna funktion. I detta fall de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Får man diabetes typ 1 blir man snabbt väldigt sjuk och blir direkt beroende av sprutor eller pump med insulin. Det har ingenting med fetma, ålder eller socker att göra När jag blev sjuk fick jag höra att tex en förkylning kan trigga igång kroppen till att bryta ner sin egen funktion. Så det är bara slumpartat vem som får det och det är absolut inte självförvållat pga livsstil.
 
Typ 1:or kan INTE behandlas med enbart kost eller tabletter då det inte finns någon insulinproduktion alls. Rätt kost och motion kan hjälpa oss att ha ett stabilare blodsocker men det kan aldrig ersätta grundbehovet av insulin. Och vi är beroende av långtidsverkande insulin och även snabbtidsverkande i samband med måltider. Detta går inte idag att bota och det är en livslång sjukdom, fram tills att forskningen löser denna gåta.
 
Insulin öppnar upp cellerna så att energin vi äter ska kunna nå alla kroppens celler. Blir vi helt utan insulin blir vi förgiftade av ketoacidos av vår egen kropp (vilket hävs med insulin). Men vi skulle inte kunna leva mer än några dagar helt utan insulin och förr i tiden, innan insulinet fanns, dog man av diabetes. Men idag har vi fantastiska hjälpmedel som blodsockermätare, ketonmätare, insulinpennor, insulinpumpar och vi följs upp noga av sjukhuset :) Vi kan leva nästan som alla andra på grund av teknikens framsteg! :)
 
Det lilla jag vet om Diabetes typ 2 är att det kan bero på bukfetma (så att insulinet har svårt att nå till cellerna, insulinresistens) och trött bukspottkörtel (inte orkar producera lika mycket insulin). Typ 2 får man ofta av hög ålder och/eller övervikt. Symtomen kan komma smygandes av Typ 2 och det kan gå flera år innan det upptäcks. De kan bli helt hjälpta av att endast ändra kosten, motionera eller genom att ta tabletter. De har nedsatt insulinproduktion och alltså inte helt utebliven. Ingen kropp fungerar helt utan insulin. Trots sockersnål kost krävs ändå en bas av insulin, vilket typ 2:or ofta har själva men att de exempelvis har låg tollerans för socker. Men detta är ingen autoimmun sjukdom som diabetes typ 1 är.
 
Hoppas ni får lite kött på benen! :) Insåg att jag själv ofta får frågan om jag tar tabletter för min diabetes som behandling eller om symtomen då jag fick det vara att jag var mer sötsugen än de andra (???) och fördomar om att jag inte får äta något som innehåller socker mm. Men min kropp är fortfarande lika känslig för insulin som en frisk människa så tar jag mitt insulin kan jag äta vad som helst. Det ända som skiljer mig från en frisk människa är att min bukspottkörtel sitter utanpå kroppen (insulinpumpen) och att jag styr den manuellt ;)
 
OBS Detta är inte fakta, bara skrivet från mitt egna huvud.

Medelvärden

Publicerad 2012-12-10 15:22:42 i

Mina medelvärden i blodsockermätaren:
 
Seanste 7 dagarna:  7,0 mmol/l
Senaste 14 dagarna: 7,4 mmol/l
Senaste 30 dagarna: 7,3 mmol/l
Senaste 90 dagarna: 7,8 mmol/l
 

Jag älskar denna funktion i min mätare, för det blir lättare att få en överblick av sina värden genom detta än genom att kolla separat på några värden bakåt. Jag tycker att det är snäppet för högt kanske, skulle nog vilja ha alla medelvärden på 6, någonting. Men det blir ett mål att kämpa för :) Oftast ligger det som visar senaste 7 dagarna på 6 någonting, men resten brukar ligga på sådär 7.
 
 

Inga kolisar, Inget insulin.

Publicerad 2012-12-10 15:11:00 i Sockerfritt

Åt en lättlagad lunch som dessutom inte innehöll några kolhydrater = ingen bolusdos insulin. Ibland är det skönt att äta kolhydratssnåla måltider för att inte riskera att blodsockret drar iväg! :)
 
Jag åt äggröra med kikärtor, lök och creme fraische med smaken franska örter! Ibland är det enkla så gott!
 

Vad känner ni er som?

Publicerad 2012-12-09 23:36:00 i

På tal om friskhet och så. Känner ni med diabetes er friska? :)
 
Jag gör det. Däremot ser jag ju skillnad på en människa som inte har diabetes och mig med tanke på hur petig denna sjukdom är. Jag har en sjukdom, men jag anser mig inte vara sjuk eller ofrisk för det.
 
Haha, jag minns när jag var yngre och hade jätte-nageltrång på tån och gick till min husläkare. Han frågade om jag var frisk i övrigt och det sa jag att jag var. Jag mådde ju toppen och hade ingen förkylningen eller så på gång, så visst var jag superfrisk :) Och han frågade om jag ÅT några mediciner och det svarade jag ju nej på, för inte åt jag någon medicin. Det gick en dag och sedan ringde denna läkare upp mig helt förtvivlad över att jag inte nämt att jag hade diabetes för att det då var en indikation på att direkt operera  bort nageltrånget istället för att försöka självläka ett tag till.
 
Så så kan det gå :) Jag var ju inte sjuk och jag tyckte väl inte att insulinet var en medicin på det sättet då jag då kopplade ihop det med tabletter och sånna saker! Helt förståeligt i en 14-årings huvud :) Självklart nämner jag både diabetes och insulin numera! :) Men vardagligt sett så anser jag mig hyffsat frisk ändå.
 
 

Hääj!

Publicerad 2012-12-09 23:16:00 i Diabetes typ 1

Det har inte fungerat att blogga från mobilen genom blogg-appen.. Så det var ett tag sen!
 
Denna helg har jag varit ledig, så skönt! Har haft helt okej blodsocker under helgen trots diabetesovänliga saker som jag har haft för mig! Vin i fredags, godis i lördags och lussebulls-bak idag ;) Har med andra ord levt som vilken vanlig (frisk) människa som helst :) Det högsta värdet har väl varit på 12 och det var ett. Sen har jag väl haft några på 10-11 dessa dagar. Men det är sånt som hör till ibland när man beter sig vanligt ;). Annars så har faktiskt blodsockret betett sig fint.
 
Jag vill hylla min insulinpump ännu en gång! Med den kan man leva hur vanligt som helst, knappt så att jag märker att jag har diabetes fakiskt. Idag åt jag lite jullunch med mamma och pappa kl 15, alltså ganska sent. Och mamma är inne i dom gamla banorna från när hon skötte min diabetes. "Men Gisela det är ju viktigt att du äter middag trots den sena lunchen.. Gå och ät nu.." Men jag var inte hungrig på middag och förklarade att det går finfint att hoppa över den :P Och det gjorde det ju för min underbara pump ändå ser till att jag ständigt får insulin, var 3e minut rättare sagt :).
 
Jag använder ordet vanlig istället för frisk för jag känner mig ju inte ofrisk direkt eller ännu mindre: sjuk. Så hellre att alla andra är "vanliga" människor och jag också för den delen förutom diabetesen då ;)

 
 
 

Höga natt/morgonvärden...?!

Publicerad 2012-12-04 10:43:31 i Dagens blodsocker

Jag förstår inte alls! Dom senaste mornarna har jag haft höga värden! Morgonvärdena har varit 20, 21, 14, 10.. Jag har aldrig haft problem med höga värden på natten eller morgonen! :/ Det är så frustrerande att inte veta varför!

Jag har varje av dessa nätter lagt mig med ett jättebra värde och sen plötsligt på bara några timmar har det skjutit rejält i höjden! :(

Jag trodde att det berodde på att jag åt kvällsfika så det prövade jag att inte göra, men ändå steg det helt galet. Det måste vara något med hormoner eller nåt, för inget annat har förändrats! Och det ligger ju bra på dagarna :/ Hjäälp!

Iallafall så testade jag inatt.. Basaldos kl 17-23 är 1,15 enheter insulin varje timme. Över natten hade jag 0,95 enheter insulin. Jag brukar ha lite lägre över natten men tog lite extra. Jag åt ingenting efter ca 20.00 och hade 6,3 i blodsocker när jag la mig. Ställde klockan 3 timmar senare och plötsligt har det stigit till 10,7. Känner liksom att det är på väg uppåt för jag känner mig "hög" (hehe låter som knarkar-högt). Var törstig och hade alla sånna symtom. Så jag tog 2E insulin. Ställde klockan 2 timmar senare och då hade det bara gått ner till 7,0 iallafall. Det borde ha gått ner mer. Men då tog jag 0,5 enheter för att försöka sänka ner till iallafall 6,0 i bs. Men det gick bra för jg vaknade på 4,4 i blodsocker, perfekt innan frukost!

MEN, utan dom där 2,5 enheterna hade det ju inatt igen stigit i höjderna.... Man SKA inte behöva ta insulin på nätterna. Jag hade till och med högre basaldos än vanligt. Jag vill inte vakna på höga blodsocker för jag blir alldeles för seg och dessutom besviken så det hela är ju jättejobbigt!

Vad kan detta bero på?!! Blir galen! :(

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela