giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

Full rulle

Publicerad 2013-03-23 11:51:30 i Pump

Jag är lite upptagen just nu och önskar att de lediga timmarna var liite fler än jobbtimmar ;) Vill bara renovera hela tiden! Men denna helg jobbar jag så har jag två lediga dagar efter som jag får måla så mycket jag bara kan! Mycket är mörkbrunt här så vi har startat med att måla några dörrkarmar, lister och ett burspråk vitt! :) Förstår ni vilken skillnad allt det vita gör? Och att så snabbt se en skönhet till hem träda fram ger ju bara mer kraft till att renovera!

Men vi har ett trätak som ska målas inom kort också, men med det är det mycket jobb! Så vi börjar med lite enklare saker att måla :)

Här om dagen skulle jag städa min lägenhet för visningar längre fram.. Och då bara föll hyllan i köket och lämnade efter sig glassplitter, müsli, vatten i en enda röra! Några stressade tårar efter var städnigen igång igen ;) Otur att ha ner allt just vid visningsstäd!

On hold

Publicerad 2013-03-19 14:51:01 i Pump

Diabetes står inte i fokus nu när jag flytt-rensar! Har tagit ett endaste blodsocker idag och i övrigt har jag känt efter bara vad jag tror att blodsockret är ;) Men nu ligger energin på att tömma, rensa och sortera alla småprylar här hemma!

En kaffepaus i flyttkaoset! :)

En dag som denna

Publicerad 2013-03-17 16:41:36 i Dagens blodsocker

När jag vaknade och åt frukost kl 14 (har jobbat natt) så såg mina frukostrutiner ut såhär:
-Väga brödet och räkna ut hur mycket kolhydrater det bestod av.
-Ta blodsocker och räkna ut hur mycket som ska korrigeras (bs 10,7)
-Räkna ut insulindosen efter antalet kolhydrater i brödet samt lägga till korrigeringsdosen.
-Ta bolusdosen och äta frukosten.
 
Men ändå var blodsockret på 13,7 två timmar efter frukosten. Så det är en sån dag idag. Men idag har jag tagit en paus. I form av att inte bry mig om tokiga värden, men självfallet korrigerar jag och räknar ut doser hela dagen. Men en paus i tänkandet och prestationerna! För det behövdes just idag och en dag med värden som är upp och ner gör inget i det långa loppet!
 
För ibland får man pausa och andas ut <3
 
 

Ur hjärtat, just nu.

Publicerad 2013-03-17 06:14:00 i Diabetes typ 1

Jag är trött på min diabetes. Att ständigt behöva ha kontroll. Att ständigt behöva beakta tusen tankar kring doser, blodsocker och mat. Att allt jag äter ska ha en korrekt uträknad dos. Att planera all fysisk ansträngning. Att planera och pussla och ständigt få allt att gå ihop. Och framför allt alla känslor kring "dåliga" blodsocker.
 
Jag önskar bara att jag var frisk och kunde göra vad jag vill, när jag vill. Att slippa planera. Att äta vad jag vill, det jag är sugen på. Att inte känna skam om jag äter något med för snabba kolhydrater. Jag önskar bara att jag slapp det här.
 
Och det tråkiga är ju att allmänheten oftast tror att det är simpelt, att det räcker med att äta enligt tallriksmodellen, motionera och ta vårt insulin. Men hur mycket mer än så är det inte?!
 
Vi ska tänka på allt och korrigera våra doser vid förkylning eller infektion, träning, arbete, lata dagar, olika maträtter, stress, hormoner. Och det är faktiskt ett evigt pusslande. Och just nu är jag less på att behöva lägga ner så mycket energi på allt det här, som jag faktiskt gör. Och jag vill vila hjärnan från alla miljoner tankar kring alla siffror. Jag känner mig just nu utbränd på min diabetes.
 
 
 
   

Lider någon annan av att inte vara nöjd?

Publicerad 2013-03-15 12:24:00 i Diabetes typ 1

I takt med att mina värden förbättras ökar kravet på mig själv. Jag har jättesvårt att vara nöjd en längre period och bara stanna där jag är. Mitt HbA1c är bra 47 (5,5 i gammal skala) men ändå stör jag mig på mina blodsocker som ibland kommer upp i 10-12. Varför kan jag inte vara helt nöjd när jag förut har haft svårt att ens ligga under 7 (gammal skala) i HbA1c?! 
 
Är det fler som har höga krav på sig själva trots uppnått mål eller är ni duktiga på att stanna upp och vara nöjda som det är? Jag önskar SÅ att jag var helt nöjd nu istället för att kämpa mot bättre blodsocker. Men vem ska säga stopp eller bestämma hur långt man ska gå? Korv!
 
 
 
 

Sammanställning: blodsocker

Publicerad 2013-03-15 10:22:00 i Dagens blodsocker

Jag fick en "ny" blodsockermätare efter att jag hade testat sensor. Mätaren är nog inte ny för den ser extremt omodern ut! Men i vilket fall sänder denna mätare mina blodsocker till insulinpumpen och lagras där. Då kan jag föra över historik kring mina doser OCH blodsocker till datorn (med hjälp av en USB-sticka som för in alla uppgifter till ett program) och utläsa diagram. Det är ett jättebra sätt att få en överblick kring sina värden och man slipper fylla i en blodsocker-dagbok, som jag ju ändå inte har gjort de senatse 10 åren...
 
Men denna mätare gillar jag egentligen inte och det är ju viktigt att man trivs med sin mätare just för att den används så extremt mycket. Men jag har använt den nu i ca 2 månader just för den funktionen att pumpen automatiskt registrerar värdena!
 
Så detta är resultatet av 14 dagars blodsocker. 80 stick i fingret hann jag med de senaste två veckorna! Medelblodsckret är 7,7.
 
62% var bra blodsocker mellan 4,4-9,9.
22% var över 9,9. Det högsta på 15,7 och de flesta runt 10-12.
16% var låga värden.
 
 
De svarta prickarna på diagrammet är mina blodsockermätningar.
 
Jag har ju alltid haft mycket låga värden men det verkar ha blivit bättre då endast 13 av 80 värden är låga. Det är väl för mycket iallafall att ha haft lågt 13ggr på två veckor, när jag tänker efter. Men det är bättre än vad det har varit.
 
Jag vet inte om det här är en svängig kurva eller ej, men jag är inte och nosar så ofta på värden över 13. Den svarta pricken som är högst är ju på 15,7 så de andra höga värdena är runt 10-12. Som tonåring tyckte jag knappt att ett värde på 18 var högt! Ja, då har det ju gått frammåt iallafall! ;)
 
 

Riktig pizza-bolus

Publicerad 2013-03-14 20:48:00 i Pump

Idag, hörrni, har jag ätit glutenfri pizza köpt från en pizzeria! Detta är väldigt ovanligt och jag har bara ätit det i Oslo förr. Men såg igår att det fanns i min stad! Så idag var det ett alldeles givet kort att snabbt som satan åka och köpa hämtpizza, Jippi! Och det var sjukt gott!
Tog massa blodsocker då pizza brukar vara svårt att dosera till, vad jag har förstått (ovan pizzaätare som jag är). Innan maten hade jag 4,8mmol/l i blodsocker och sen testade jag 45min efter för att se om det blev någon snabb topp, men det blev det ej för bs låg på 7,8. Efter ytterligare en stund låg det på 6,2 och sen på 9,0 och nu tre timmar efter ligger blodsockret på 11,0. Så jag har tagit mer insulin för jag känner mig jättehög :/ Hoppas på att det vänder nu för jag vill INTE ha högre blodsocker!

Detta var en testkväll för att utvärdera något nytt! Och det är så man lär sig här i livet. En hel del har testats fram under mina 16 diabetesår!

Uppdatering: Blodsockret har klättrat upp till 15 nu. Pizza var visst inte det enklaste att dosera till. Attans!

 

När stressen försvinner

Publicerad 2013-03-13 11:53:00 i Diabetes typ 1

På sista tiden har blodsockret levt sitt egna liv och jag förstår nu i efterhand vad det berodde på -stress! Jag måste ha varit stressad över dels läkarbesöket och dels husköpet. Men nu är både läkarbesöket avklarat och papprena påskrivna så att vi nu verkligen äger huset! Och nu känner jag ett lugn igen :) Blodsockret är också lugnt och har legat fint ända sedan papprena skrevs på!! 
 
Tänk vad stress påverkar sockret och dessutom gör att kroppen inte vill ta upp insulinet som den ska (insulinresistens). Men mitt i en stressig period är det svårt att förstå att det kan vara just det som är problemet, helt enkelt. När kroppen är stressad triggas stresshormoner igång som är blodsockerhöjande... Inte alltid lätt när varenda sak kan påverka blodsockret! Men men, nu är det mer stabilt och det är verkligen positivt! :)

Lite pyssel bara!

Publicerad 2013-03-11 18:32:53 i Allmänt

Köpte en trälåda igår som jag målade vit. Den är halvstor så den går att ha på golvet. Vet inte exakt vad jag ska ha i den men något ska nog platsa där i! Såklart har jag tjuvstartat pysslet för huset ;) men jag kan inte hålla mig! Lådan är inte helt klar dock, ska ha någon text eller figur på ena långsidan... Har inte bestämt mig om vad än bara! Just nu pryder Mathias paket lådan! :)

:)

Publicerad 2013-03-11 10:48:35 i Dagens blodsocker

Åt en väldans onyttig med god frukost ;) Blodsocker innan var 10,7 (rekyl efter ett jättelågt värde inatt) och efter var det 9,8. Ändå helt okej för att inte ens veta hur mycket kolisar brödet innehöll :)
MUMS!

Mysig helg :)

Publicerad 2013-03-10 11:30:14 i Allmänt

Jobbade natt i fredags och sov alltså på lördag dag. Men när jag vaknade fick jag veta att Elise skulle komma hit till Uppsala så jag åkte och träffade henne på stan. Vi hade en riktig mysdag med lunch på ett ställe, fika på ett annat och två vindrinkar på ett tredje ställe :)

Sen mötte jag upp min Mathias för att gå på bio! Vi såg "The Impossible". En sann historia om en familj som var med om tsunamin 2004. Mina ögon tårfylldes gång på gång under hela filmen och den var riktigt känslofylld! Jag rekomenderar den men man ska veta att den inte lämnar en orörd!

Idag är liten slappdag :) ska shoppa presenter idag då M fyller år imorgon!

Ensam i sin diabetes

Publicerad 2013-03-09 02:59:00 i Allmänt

Det pågår en diskussion på "Bolla diabetestankar"-sidan på facebook om att omgivningen oftast har noll koll på vad det egentligen innebär med diabetes. Många känner sig ensamma just för att människorna i närheten  inte har så mycket kunskap och inte visar så stor förståelse i jobbiga tider. För diabetes är jobbigt. Allt pusslande och alla tankar och blodsocker att hålla koll på. Att må dåligt av för lågt blodsocker för att sedan må dåligt av för högt blodsocker. Att känna sig begränsad då blodsockret strejkar. Och sedan den ständiga pressen på sig själv, det dåliga samvetet då mätaren visar för högt blodsocker trots att man gjort allt rätt. Allt detta är jättejobbigt. Självklart har man bra perioder också då diabetesen bara finns där, utan att göra sig extremt påmind.
 
Jag kan också känna mig ensam i min diabetes bland de som inte har det. Okunskapen finns där och den nochalanta inställningen om att det skulle vara enkelt finns där också. Men de vet inte hur det är och skulle dom pröva att leva med diabetes i en vecka skulle de möjligtvis kunna förstå pusslandet och känslorna. Samtidigt kan ingen som inte befinner sig i någon annans situation förstå till 100% hur det är, men jag tycker att man borde kunna förvänta sig lite kunskap och förstålese av de som lever nära en då det ibland kan vara ett tungt lass att fixa själv!
 
Men jag vill verkligen bara lyfta fram hur glad jag är över min fina vän Nina (ninasdiabetes.blogg.se) som också har diabetes typ 1 och fick det samma år som mig. Ingen annan i min närhet kan förstå denna cirkus vi lever i som hon! Vi förstår alltid varandra till 110% när det gäller diabetesen och den förståelsen är så viktigt att kunna få någonstans ifrån! Vi pratar självfallet inte enbart om diabetes, men när vi väl gör det så får man en förståelse som en icke-diabetiker aldrig skulle kunna ge och det är jag så tacksam över!
 

Mina nära och kära är ofta väldigt förstående och har den viktigaste kunskapen, förutom mamma och pappa som har mycket kunskap som ju skötte min diabetes när jag var liten. Denna text är menad till alla i allmänhet, inte att min familj eller mina vänner är dåliga! :) Mer att förståelsen nog bara är större hos de som har samma sjukdom som sig själv.
 

Laddar!

Publicerad 2013-03-08 19:30:27 i Allmänt

Laddar inför nattjobb! Glasögon, uppsatt hår och en stark kopp kaffe! Och blodsockret har legat jättebra hela dagen :)

Villaägare!

Publicerad 2013-03-08 09:32:00 i Allmänt

Igår skrevs papprena på! Så nu är vi ägare av ett hus, en tomt, ett garage, en altan och en källare! :) Inom kort flyttar vi och gör huset till vårt eget!

Tänk att kunna äta frukost/fika/dricka kaffe ute på en veranda istället för en liten balkong! Ha utrymme och bo stort, kunna laga mat fritt i ett stort kök! :) Svårt att föreställa sig exakt hur det är att bo i hus innan vi flyttat in, men det kommer att bli jättebra istället för att böka mellan två lägenheter som nu! Längtar tills vi flyttar!

Infusionsbyte!

Publicerad 2013-03-07 10:44:37 i Pump

Nu var det dags, imorse innan frukosten. Det tar bara någon minut och behöver göras var 3-4e dag. Det här väljer jag gärna framför sprutor 6-7ggr per dag, även fast det ju är tråkigt ;)

Låg res. volym

Publicerad 2013-03-06 22:28:01 i Pump

Ja nu har pumpen larmat för låg reservoarvolym hela kvällen (den larmar när det är mindre än 20 enheter insulin kvar i pumpen). Men jag kollade nyss hur mycket det är kvar nu och det är ca 8 enheter som jag så fint klarar mig på ända till imorgon innan frukost! Lycka att inte behöva byta infusions-set när man är som tröttast! :) Och vi alla pumpare vet ju hur det kan gå om man byter precis innan natten, så det är bra att undvika! (insulinbrist om något strular som man inte märker på väldigt länge då man sover!)

Blodsocker innan läggdags: 5,6 mmol/l. God natt!

Höga värden :/

Publicerad 2013-03-05 12:12:18 i Allmänt

Har legat på mellan 9-13 sedan igår eftermiddag. Den där uppställda basaldosen bidrog inte med några fina värden ju! Men funderar på om det är nåt tok med nålen då det gjorde jätteont när jag satte den för 2dagar sedan, och det har gjort lite ont sen dess vid den. Ja men nu är jag på väg till jobbet så får byta den sen!

Jobbigt när man inte kommer på orsaken till sina höga värden. Åt frukost som innehöll 45kolhydrater och tog 6 enheter insulin och hade 9,0 i blodsocker då. Efter två timmar var bs uppe i 13 istället :/ Tog mer insulin nu så får hoppas att det ger med sig.

Min lugna dag

Publicerad 2013-03-04 12:52:07 i Allmänt

En lugn dag kräver högre basaldos. Ställer upp dosen med 20% då jag inte är aktiv! Hoppas att det ska hålla nere blodsockret.

Helgen :)

Publicerad 2013-03-04 11:59:00 i Allmänt

Helgen har bjudit på massa skoj och hyffsat blodsocker :)

I fredags åt vi kinabuffé med en del av släkten och efteråt var jag ute med en kompis på pubrunda. Jättemysigt! I lördags var det after work igen och denna gång var det många som kom! Kvällen bestod av knytkalas, dricka, lekar och utgång. Jag gick däremot hem innan krogen då jag skulle jobba på söndag em. Men jag hann med mycket kul ändå!

Idag har jag ledigt och planerar att ha en riktig mysdag! Ska läsa en bok jag köpte på bokrean (jag läser nästan aldrig böcker!) och fixa till mitt utseende sen med ansiktsvård, noppa ögonbryn och smörja brun utan sol! Fräscha till mig en aning och njuta av livet :)

Läkarbesök -Mycket känslor ger långt inlägg.

Publicerad 2013-03-01 11:32:00 i HbA1c

Idag var det dags för det årliga läkarbesöket för diabetesen. Jag blir alltid överdrivet nervös från det att kallelsen kommer till det att besöket äger rum (cirka en månad efter kallelsen). Jag tycker att det är riktigt läskigt att kroppen och dess organ kollas upp och jag tror alltid att jag ska få besked om att kroppen håller på att falla ihop på grund av min diabetes, jag har ju ändå dragits med den boven i 16 år. Det är såklart alldeles fantastiskt att vi går på årliga kontroller så att åtgärder kan sättas in i de allra tidigaste skeden av följdsjukdomar! Men nervositeten för att hitta något fel finns där lik förbannat.
 
Men jag möttes av den gladaste pricken till läkare som direkt sa att hon inte var farlig, utan snäll (när hon förstod hur extremt nervös jag var). Så redan där kändes allt lite bättre. :) Och allt såg fint ut. Det hade jag inte förväntat mig med min uppbyggda panik om att jag skulle få besked om tex njursvikt, nervpåverkan och allt jag har stressat upp mig över ;) Alltså jag vet att jag är barnsligt löjlig innan läkarbesöken...
 
Förra året hade jag lite protein i urinet (kan bero på mycket men också på att njurarna börjar tagit skada och läcker). Och det där har gnagit i mig så mycket och jag har haft oro kring det, då jag absolut inte vill ha påverkan på mina njurar med skräckscenario att det slutar med dialys flera gånger i veckan.
 
Hos läkaren går man igenom blodprov på blodstatus, infektion, njurar, blodfetter, vätskebalans, blodsocker, HbA1c, sköldkörteln och ett urinprov där man kan se om njurarna läcker ut äggvita. Sen kollar läkaren känsel och blodtillförsel i fötterna, kollar vikt och blodtryck och lyssnar på hjärta och lungor. Men allt var fint, normalt, inga avvikelser. Ööh, jaha? Så det här har jag gått och oroat mig inför...  Men jag är jätteglad! Fick verkligen nytt hopp om att det är fantastisk värt att fortsätta hålla bra blodsocker och kämpa! Oavsett vad proteinet förra året kom ifrån så var det inte där nu och oavsett om det var diabetesrelaterat eller ej så lönar det sig att ha bra blodsocker, för då mår alla organ i kroppen bra!
 
Så även om det känns tråkigt och torftigt att kämpa med doser, blodsocker och kost så är det totalt värt det i det långa loppet. Jag ska kämpa med att behålla min kropp ren och fräsch från komlikationer så länge det bara är möjligt. Men man kan aldrig göra mer än att försöka, vissa perioder är för knepiga för att ordna upp men då är det bara att ta nya tag så snart man har ork! =)
 
Tänk så stor skillnad det är på olika läkare, elaka & griniga gör att man bara faller ännu djupare ner i sina dåliga vanor då allt känns ännu mer värdelöst efteråt men snälla & positiva läkare ger nytt hopp om framtiden och kämparglöd! Tråkigt bara att detta var en tillfällig läkare dom hade på diabetesmottagningen, vill ha henne jämt :)
 
HbA1c, långtidsvärdet, var idag 47 (5,5) och det känns som en bra nivå :)
 
Diabetesvården har gått frammåt och vi har idag en jättebra vård tack vare teknik och forskning. Och jag inser det nu när jag haft diabetes i 16 år och kroppen ändå klarar av det. Vi har i dagsläget bättre prognos och komplikationerna kan förebyggas betydligt bättre idag än tidigare. Härlig insikt jag fått idag! :)

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela