giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

LCHF ibland

Publicerad 2013-02-26 12:22:10 i Allmänt

Var i Stockholm i söndags och hittade då en LCHF-butik! Jag äter inte enligt den dieten. Jag mår bättre av fiberrika kolhydrater än att helt utesluta det. Men jag köpte iallafall müsli som knappt innehåller kolhydrater och även steviasötad choklad (sockerfri)! Jag tänkte att LCHF-kost ibland kan vara skönt att ta till när man inte vill äventyra blodsockret :)

Åt müslin imorse tillsammans med turkisk yoghurt (även det i princip utan kolhydrater). Startade med 3,6 i blodsocker så jag drack ett glas mjölk för att höja det och tog sen en enhet insulin för frukosttallriken. Men trots denna kolhydratssnåla frukost låg mitt blodsocker ändå på 11 nu innan lunch :( Jag behöver verkligen en skjuts med insulin på morgonen ändå... Irriterande.

Dagens blodsocker

Publicerad 2013-02-26 00:53:23 i Allmänt

Innan frukost: 6,8
Innan lunch: 12,6
Efter jobbet: 3,7
Efter sovlur: 10,2
Innan middag: 5,8
Efter middag: 4,2
Innan liten promenad: 8,4
Nu, innan läggdags: 7,5
 
Har tagit massor med blodsocker idag för att jag hela tiden trott att jag haft höga värden. Men det är så här dagarna ser ut numer och det går inte en dag utan ett värde över 10. Sen är väl inte 12 katastrofalt högt, men ändå så pass att jag ska bli less och känna att jag misslyckats. Och hur kul är det att känna så varje dag?
 
Nytt långtidsvärde snart, så får vi väl se hur det ligger överlag då! Tills dess får jag kämpa så att alla bs är under 10 för att få känna positivt än missnöje! 

Ät det du mår bra av, inte efter någon regelbok :)

Publicerad 2013-02-24 13:32:00 i Allmänt

Jag utesluter vitt bröd, potatismos, söta pannkakor, jasminris, vit pajdeg mm på grund av min diabetes. Men får jag ett starkt sug efter något speciellt, tex sötade frosties, vitt bröd eller vad som helst med snabba kolhydrater äter jag det. Men oftast får jag inte så pass stort sug efter sånt så det ska väga tyngre än att ha högt blodsocker.

Stiger mitt blodsocker snabbt efter måltiderna blir jag bara extremt seg och trött istället för att få ny energi i kroppen. Och det är en så äcklig känsla att ligga högt i blodsockret så det är det som får mig att avstå viss mat. Och håller jag balansen i ordning även om det är direkt efter måltid, mår jag så mycket bättre på alla plan!

Men jag går inte till överdrift, jag äter vanlig pasta (hinner inte få en topp av det), basmatiris och potatis. Jag äter dock i princip alltid fullkornsbröd, för det vita glutenfria är som en sockerbomb för mitt bs.

Men alla kan testa sig fram vad som passar för en själv, för alla reagerar olika på samma livsmedel. Men bara för att vi är diabetiker måste vi ju inte äta fullkorn på alla kolhydrater, maten ska ju vara aptitlig också ;)

Godisflyt!

Publicerad 2013-02-23 08:53:00 i Allmänt

Igår bestämde jag mig att höfta med diabetesen och vara lite wild and crazy ;) Åt ett Max-mål till middag med glass och chokladsås till efterrätt. Hade inte med mig bs-mätare så jag chansade. Tog 7 enheter uppdelat, hälften direkt och hälften över en halvtimme.

Eftersom att jag ändå slarvat så passade jag på att köpa med mig massa lösviktsgodis hem, för att ha en fridag. Trodde ju självklart att blodsockret skulle vara skyhögt pga hamburger-målet. Men det var bara 3,1. Så jag högg in på godiset med gott samvete och puttade in massa insulin iallafall.

La mig på 7,5 i blodsocker. Ökade på basaldosen i några timmar (då jag alltid stiger under natten när jag varit onyttig). Hade 9,5 på natten och tog då 1,5 enhet insulin för att jag som sagt vet att det sticker iväg efter en kväll med godis. Och vaknade på 6,4! :)

Bara för att jag la diabetesen på hyllan så bara fungerade det iallafall! Ibland ska man väl ändå få ha värdena på sin sida! :)

Noll Koll

Publicerad 2013-02-22 09:13:08 i Allmänt

Herregud vad jag känner att jag inte har stenkoll på bs som för ett tag sen.. Jag vet inte vad som gör det, men kanske tar jag mig bara inte tid till att tänka ut doser, ta blodsocker och ställa om doser... Jag har egentligen inte svart på vitt att det är sämre nu, men jag har en känsla av att jag inte lägger ner lika mycket energi på allting just nu. Jag tycker tillexempel att det är jobbigt ibland att ta blodsocker och chansar/höftar lite på doserna istället. Inte så bra direkt.

Aja, första av dessa två nätter var blodsockret förhöjt i början av passet trots middag utan kolhydrater och ökad basdos. Kom upp i 11 en gång den natten men låg sen fint. Inatt som var var jag istället låg i princip hela kvällen och natten.. Så nu kanske hindret släppte för insulinet och förhoppningsvis reagerar kroppen som den ska på insulin igen! Kroppen kan verkligen ha olika dagsformer..

Nej, nu ska jag sova och sen vakna upp till en ledig helg! :) Ska försöka hitta tillbaka till diciplinen och allt sånt som hör till! (är nog lite bitter nu för att jag är så trött från nattpasset!)

Mer nattjobb :)

Publicerad 2013-02-20 14:55:56 i Allmänt

Skulle ha jobbat kväll, kväll, dag nu innan helgen men jag blev inbeordrad till att istället jobba två nätter. Lite intressant för då kan jag se hur blodsockret beter sig dessa två förnätter också! =) Har bytt insulin i pumpen också så får se om det ligger under 10 hela natten, det skulle ju bara vara för fint! :)
 
Jag mätte blodsockret 1 timme efter frukost idag som visade 10,4. Jag hade ställt ner basaldosen 50% en stund för att jag skulle ut och promenera. Blodsockret kan helt naturligt vara uppe och nosa på en 10 en timme efter måltid men attans att jag prickade in just blodsockertagning just då... Nu känns det ju som att denna dagens blodsocker också gått åt skogen. Aja, får tänka att det bara var ett måltidssocker men samtidigt lyckades jag med promenaden och kom hem på 6,5 i bs. JIPPI! :)
 
Snart ska jag sova en stund inför nattpasset, God Natt!
 

När kroppen inte reagerar på insulin

Publicerad 2013-02-18 22:29:53 i Allmänt

Det brukar gå väldigt fint att jobba natt för mig och mitt blodsocker. Men de senaste två nätterna tog min kropp inte upp insulinet på förnatten.. Kom upp till 14-15 i blodsocker oavsett hur mycket insulin jag pumpen in. Hade i omgångar 5-6enheter som aktivt insulin utan att jag hade ätit på länge (alltså pumpade jag in nytt insulin efter några timmar då det beräkades gå ur kroppen..) Men trots det sjönk det inte alls och ibland sjönk bs bara till 12... 6 enheter insulin utan mat är katastrofalt mycket för mig och ska egentligen sänka mitt blodsocker med kanske 15mmol/L, slltså till 0 om jag hade 15 i blodsocker. Men nej då, min kropp bestämde sig för att vara resistent mot insulinet istället (?). Måste ha med hormoner att göra då jag inte ens hade ätit vid dessa värden..!

Men det gav med sig närmare morgonkvisten båda nätterna och låg då fint ända tills den kommande förnatten igen, då samma procedur upprepade sig.. :S Jättekonstigt och såklart jobbigt att känna av sitt höga blodsocker.

Hoppas på att det var något tillfälligt, ikväll är det dock fint blodsocker som legat kring 6 hela em/kvällen.. Men idag är jag å andra sidan ledig :)

Jaja, idag har jag min lilla bästiluris på besök!! Hon har kommit hem från en asien-resa efter 4,5 månader! Men hon ligger fint och sover då hon är rejält jetlaged! Men en middag hann vi med!


Nattjobb

Publicerad 2013-02-16 08:22:00 i Dagens blodsocker

Jobbar natt denna helg, tre på raken. Det var en lugn natt inatt så det var mysigt att pyssla med alla sysslor i lagom fart :)

Blodsocker under natt-jobbs-dygnet som varit: 10,4   7,7   4,6   7,7   7,7   11,5   5,8

Brukar bli fler blodsocker vid nattjobb för det tas både på dagen fast att man vilar och på natten när man är vaken. Två för höga värden, men det är så det kan gå helt enkelt :)

Nu har jag druckit te och ska äntligen soova så gott, så gott! God natt!

Alla Hjärtans Dag

Publicerad 2013-02-15 10:52:00 i Allmänt

Hoppas ni alla hade en mysig dag igår. Jag tycker om denna dagen, att visa alla i sin närhet hur mycket de betyder för en :) Även om man ska göra det ofta så är det mysigt att det ta denna dag och göra något lite extra! Det handlar ju inte bara om att uppskatta en ev partner utan att uppskatta alla fina :)
 
Jag och pojkvännen åt skaldjur här hemma till baguetter med tillbehör! Och jag unnade mig vita/ljusa/ofibriga baguetter! Jättegott, dagen till ära. Gör ju som de flesta diabetiker och bara äter fullkornsbröd i vanliga fall. Till efterrätt hittade jag äntligen steviasötad glass, sockerfri alltså :) Tog på vanlig chokladsås men det funkade fint för blodsockret!

Vi skulle lämna tillbaka bilen till M´s pappa och sedan promenera hem sent igårkväll. Vi lämnade hemmet och låste dörren men kom inte längre än till trapphuset då jag insåg att jag nog borde ta ett blodsocker för att se så jag inte startade promenaden på tex 2,7 i blodsocker. Tog ett blodsocker som visade 1,9 mmol/l. Eh, ja det är ju kanske en aning för lågt för att starta en promenad på! Jättekonstigt då jag räknade kolhydraterna i brödet och tog den dosen... Men jag drack söt saft och åt lite choklad så begav vi oss av sen. Blodsockret låg förvånansvärt fint efter detta låga värde. TILLS jag vaknade mitt i natten och kände mig jättehög. Blodsockret låg då på 19,4 mmol/l. Antar att det var en rekyl som kom 6-8 timmar efter det låga värdet. Uäk. Kissnödig, törstig mm. Men tog lite insulin och somnade om sen. Vaknade på 10 i blodsocker, så lite för högt ändå. 

Men vi hade en riktigt mysig kväll igår och det hoppas jag att alla ni hade, oavsett hur den såg ut! :)
 
 

Trött blir pigg!

Publicerad 2013-02-13 16:09:00 i Allmänt

Har läst lite om D-vitamin och hur människor har mått bättre av att äta tillskott av det. Jag som känner mig trött allt som oftast tänkte ta och prova det här! Det har ju varit vinter länge nu så D-vitamin från solen är en stor bristvara hos mig!

Tröttheten kan ju såklart bero på allt möjligt naturligt. En sak som kommer att kollas upp om ca två veckor (då jag har mitt årliga diabetes-läkar-besök..) är sköldkörtelns funktion. Symtom på underfunktion hos den är bland annat trötthet, frusenhet, nedstämdhet. Jag har i flera år haft antikroppar mot den (att min kropp kan tänkas gå till attack även på den) men att jag har haft fullt normal funktion iallafall. Men sköldkörteln kan ju när som helst börja avta pga antikropparna.


Men men, nu ska jag ge D-vitaminen sin chans iallafall :) Köpte även brun utan sol för att fräscha upp mig en aning.


 

Jobbhelgen med after work!

Publicerad 2013-02-13 13:34:00 i Diabetes typ 1

Har haft det riktigt hektiskt senaste dagarna då jag jobbat fre-tis. klämde in en after work i lördags mitt bland jobbpassen :) Middag på Katalin, drink på Stationen och utgång på Flustret med roliga kollegor! Fördel att jobba på en så stor avdelning när så många kan följa med! :)
 
Har nog slarvat en hel del med blodsockertagningar och inte varit så flitig som jag brukar med det. Men dom som har tagits har legat bra. Låg dock lågt hela lördagskvällen just för att jag inte tog tillräckligt med blodsocker och samtidigt höftade med insulinet! Men en söt cider löste första låga blodsockret och ett Mc donalds-mål löste nattens värde! :) Men jag blev aldrig full i lördags så blodsockret gick lätt att höja! =)
 
Fina Bina och jag i lördags!

 

Typiskt

Publicerad 2013-02-07 18:23:00 i Allmänt

Typiskt att ha diabetes när det kommer ut nya kakor i glutenfri-hyllan! :O Aja, inte varje dag vårt lilla utbud ökar, så det var väl med gott samvete som jag tryckte i mig några kakor tidigare. Blodsocker innan kakorna var 7,8 och två timmar efter var det 5,8. Tog själlvklart insulin till. Även om det kanske blev en osynlig topp däremellan så var det ju ändå fina värden :)

Överlycklig tjej!

Publicerad 2013-02-07 15:58:00 i Allmänt

Jag och pojkvännen har varit väldigt snåla (sparsamma) i flera månader just för att vi spar så mycket vi bara kan till en stor handpenning! Så shoppat loss har jag inte gjort på länge... Men idag kliade det extremt mycket i shoppingfingrarna så jag kunde inte stå emot! Jag var lite nere innan, men nu är jag överlycklig av känslan av att ha shoppat!
 
Bland annat köpte jag hårinpackning på Body Shop som jag längtar till att få använda. Jag försöker spara ut långt hår till sommaren.. Haha funkar sådär med mitt skandinaviskt tunna hår! Men kanske denna inpackning gör susen :) Och jag köpte även Clean-parfymen Skin, helt underbar! Hehe, köpte fina strumpor och toffsar också, enda sättet att "klä upp" sig på på jobbet i landstingspyamasen ;).
Och detta stickade linne föll mig verkligen i smaken. Passar utmärkt redan nu med skinskor och sånt fint till, men även i sommar till jeansshorts och converse. Värt plagg, ja! :)
Nu hoppas jag på att shoppingsuget har stillats ett tag frammåt så pengarna landar på sparkontot ett tag till tills vi flyttar i vår! :)
 
 

Allas diabetes kräver mycket pyssel

Publicerad 2013-02-06 12:48:00 i Tankar

Alla som har diabetes typ 1 som alltså styr sina blodsockervärden, insulindoser, motion och mat själv utifrån har ju en känslig diabetes. Att ha fina värden hela tiden är en riktig kamp då allt ovan nämnt måste anpassas till dagens äventyr. Om det är en lugn dag krävs mer insulin och om det är en mer hektisk dag krävs mindre insulin, men exakt hur stor justering som krävs är många gånger omöjligt att veta exakt. Man kan ha ett hum om justeringen men det är i princip aldrig helt förutsägbart.
 
Förr pratade jag aldrig om min diabetes och den märktes aldrig utanpå. Jag sågs som en helt vanlig människa där folk trodde att min diabetes inte alls brydde mig och att jag endast tog mitt insulin och mina blodsocker så var allting däremellan bara bra. Men så har det ju aldrig varit, inte inom mig. Och jag ser när jag läser på forumet på facebook och på andra diabetikers bloggar att vi alla innerst inne är väldigt fokuserade och upptagna av vår diabetes. Att det är ett heltidsjobb. Och att andras diabetes kräver lika mycket som min. Alltså vill jag bara förtydliga att allas diabetes kräver hårt jobb och jag har inte en känsligare diabetes än andra. Äsch luddigt värre blev det..
 
 

Ryggskott & 45 kolhydrater

Publicerad 2013-02-06 10:58:40 i Allmänt

Här sitter jag och äter sen frukost/brunch. :) Mycket godare att äta frukost istället för lunch den här tiden.. Frukost kan vara mitt favorotmål faktiskt! :)

Är ledig några dagar nu och har jobbat nätter sön och mån. Men jag har fått nått ryggskotts-aktigt i ländryggen.. :/ Fick igår krampsmärta där som var bedrövlig och sen dess har det känts ihopspänt, molande, stramt långt in i ländryggen. Bara att försöka hålla igång rörligheten i ryggen tills det går över!

Gottit!

Publicerad 2013-02-02 15:11:39 i Allmänt

Lite gott mellanmål såhär mitt på dagen! Vaniljyoghurt med linfrön, havre, kokos och hackade vindruvor och mandlar! Har slut på sån müsli man köper i lösvikt. Men gott blir det iallafall! :)

Trodde att jag var frisk ;)

Publicerad 2013-02-01 21:31:00 i Diabetes typ 1

Haha har haft så fina värden sedan sensorn kopplades bort. Stressande var det att ständigt se blodsockret. Men nu började jag tänka att jag kanske är frisk pga mina fina värden ;) Men ack så fel jag hade. Felräkning och insulinbrist gjorde sitt i förrgår och bevisade hur viktigt Novorapid är för mig. Jag har fortfarande diabetes! Haha otippat..
 
TREVLIG KVÄLL :)
 
 

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela