giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

LCHF-bröden var kanon!

Publicerad 2012-08-31 20:24:00 i Allmänt

Idag på förmiddagsfikat på jobbet tog jag ett LCHF-bröd och testade. Hade 5,2 mmol/l i blodsocker innan jag åt det och tog inget insulin till brödet. När det sen var dags för lunch låg blodsockret på 6,1 mmol/l. Så det var ju nästintill perfekt att det faktiskt inte påverkade blodsockret knappt någonting! :) HappyHappy. 
 
Jag tycker att det är lite jobbigt att tänka mig för varje måltid med hur mycket insulin jag behöver, därför undviker jag mellanmål allt som oftast. Men nu kan jag ju med gott samvete äta det! :) Ja förutom att jag får i mig mer kalorier! ;)

Mysfredag!

Publicerad 2012-08-31 20:11:53 i Allmänt

Idag ska jag ha en lugn och mysig kväll. Hade tänkt att gotta med godis och chips, men är jättemätt och orkar inte slarva till blodsockret... 
 
Idag har mitt blodsocker inte legat över 7,7 mmol/l (när jag har tagit, självklart bör det ha stigit lite mer än så direkt efter måltiderna). Det är skönt när det ligger bra och det är bara att njuta av dom bra perioderna för vips så vill kroppen plötsligt svaja till det och nya justeringar behövs. Så njut när blodsockret är bra!
 
Var och åt middag ikväll hos pojkvännens familj då hans syster fyller år! Idag fyller även min syster år men hon befinner sig i USA, så det blev ju ingen middag med min familj så att säga. Lillskruttan. 
 
Jag ska iallafall äta av mina sockerfria chokladbollar ikväll och dricka Redbull sugarfree ;). 
 
Ha d gott, Glen.
 

Sockerfritt

Publicerad 2012-08-30 18:43:00 i Sockerfritt

Nu har jag bakat! Både LCHF-bröd och sockerfria chokladbollar!
 
LCHF-bröden innehåller ca 3g kolhydrater per bröd, vilket gör att jag kan äta ett som mellanmål utan att ta insulin! :) Dom innehåller en massa fibrer och består av sojamjöl, linfrön och fiberhusk som grund. Dom är också naturligt glutenfria! :) 
 
 
Chokladbollarna bara gjorde jag av farten. Tog ett vanligt recept men bytte ut strösockret mot Hermestas och tog lite mindre vanligt vaniljsocker än vad som stod i receptet. Tog vanligt men glutenfritt havregryn men glömde köpa kokos att rulla dom i! Haha!  Ikväll ska jag testa dom och se hur mycket dom påverkar blodsockret! Smakade en gnutta och dom var riktigt goda :) 
 
 

Slappardag :)

Publicerad 2012-08-30 14:05:00 i

Det märks på blodsockret när man sitter still en dag! Jobbar jag dagturer är jag ju i full fart hela dagen på jobbet, alltså väldigt aktiv såklart (jobbar ju på vårdavdelning). Men som idag när jag är ledig och trött och har myst i lägenheten gäller det att ha huvudet på skaft och komma ihåg att ta extra insulin!

Vaknade på 5,3 mmol/l men tog bara långtidsverkandet då och sov en timme till och vaknade på 7,8 mmol/l i blodsocker. Tog insulin till frukosten och två timmar senare hade jag 9,0 mmol/l i bs. Eftersom att jag inte kommer att förbränna bort det sockret i kroppen fick jag alltså ta 2E snabbverkande extra för att det inte skulle stiga, eller ja för att jag skulle slippa behöva vara aktiv ;)

Men snart ska jag gå en promenad och handla ingredienser till LCHF-bröd!

Onsdag

Publicerad 2012-08-29 21:58:00 i Allmänt

Jobbade dag idag och fick inte mycket sömn inatt då jag jobbade kväll igår. Så hela denna kväll har jag suttit i soffan och bara slappat, längtar tills jag får gå och sova! :) Imorgon är en ledig dag så får se vad den bjuder på! 
 
Det ska bli otroligt skönt att få lite sovmorgon imorgon :) Är verkligen helt slut efter denna vecka. 
 
Ett plus för dagen är att mitt blodsocker låg bra under hela jobbpasset  (4,4 - 9,4), vilket ju talar för att det kommer att fungera med sprutor en längre period! Fick dock ett högt blodsocker nu ikväll efter middagen då jag uppenbarligen åt mer mat än jag tänkt plus att det var potatismos som inte är så diabetesvänligt!
 
Imorgon ska jag försöka baka LCHF-bröd som inte innehåller så mycket kolhydrater så att jag kan äta ett mellanmål utan att behöva ta en extra spruta! :) Saknar bra kolhydratssnåla mellanmål.

Blodsocker

Publicerad 2012-08-28 23:15:12 i

Jag behöver varva ner efter kvällsjobbet så skriver ett inlägg... Så intressant som mina blodsocker under dagen, hehe. 
 
Frukost. Före: 6,5. Efter: 7,7. 
Lunch.   Före: 6,2. Efter: 2,4.
Middag. Före: 17,1. 
Kväll: 5,3.
 
Det var en bra dag förutom rekylen av det riktigt låga blodsockret, men det positiva är ju att jag lyckades få ner det höga blodsockret utan att svänga till det igen med ytterligare en känning :) 
 
 
 

Pump vs Sprutor

Publicerad 2012-08-28 10:37:00 i

Jag testar alltså sprutor ett tag nu för att se om det passar mig bättre. 
 
Det är klart att en insulinpump är ett bra alternativ då den liknar en riktig bukspottkörtel som konstant ger insulin under dygnet samtidigt som man endast behöver byta nål ca var 4e dag. Men den innehåller bara korttiddsverkande insulin vilket gjorde att jag kunde må dåligt på bara tre timmar om den krånglade. Och jag tycker att den krånglade ganska ofta. Sen var jag alltid nojjig över om infarten satt rätt och om den åkte ut när man råkade fastna i nåt så slangen drogs till m.m. Sen kunde mitt blodsocker stiga oerhört snabbt om jag råkade ha för låg dos i 1-2 timmar då det liksom inte finns nåt annat än det snabbverkande insulinet. 
 
Nu när jag tar sprutor vet jag alltid att jag har mitt basinsulin i kroppen oavsett vad jag gör! Och då får jag korrigera mitt blodsocker med kost, mer fasta tider och måltidsinsulin. Hittills känns det som en frihet att inte behöva bära med sig pumpen konstant. Men nu måste jag ställa klockan på 9.00 för att ta mitt långtidsverkande insulin även om jag vill sova längre. Men jag ställer klockan då och går upp, vilket inte gör mig något alls! :) 
 
Sen upplever jag det som att jag blev sårbar med pumpen, åkte ja bort över en helg var det så mycket att ta med: exra sprutor ifall pumpen helt går sönder, några uppsättningar nya tillbehör till pumpbytet samt nytt batteri om det skulle sluta fungera. Så det var aldrig lätt att packa för en helg borta någonstans. Nu behöver jag ju endast ta med mig mina två pennor och nålar! 
 
Men som sagt, det här med sprutor är på prov (har fortfarande kvar pumpen hemma). Visar det sig vara väldigt svårt att få till en bra balans med sprutor är det kanske värt att återgå till pumpen även om den krånglar ibland om blodsockervärdena är betydligt bättre. Det visar sig! Jag ska om ca en månad ta ett nytt HbA1 för att stämma av hur pennorna har fungerat! 
 
Detta var/är min pump, så rosa och fin :)  

Supergod energi!

Publicerad 2012-08-27 18:11:00 i Allmänt

Jag har börjat att dricka Redbull sugarfree! Den är jättegod och helt sockerfri (innehåller sötningsmedel) :) Det är så svårt det här med sockerfritt... Forskning har ju i alla tider visat på att lightprodukter och sötningsmedel inte är bra för kroppen. Men jag uppelever att det är jättesvårt att hålla sig borta från sötningsmedel! Hur glad blir man inte om man kan unna sig något gott som också håller blodsockret nere? :)
 
 

Helgen

Publicerad 2012-08-26 22:00:49 i

Jag har haft en jätteskön helg! Kopplade som sagt bort allt under denna helg, vilket var behövligt. :)
 
Jag var ute på krogen både fredag och lördag! :) Fredagen fungerade bra då blodsockret låg lite halvhögt. Jag drack söta drinkar hela kvällen och fick inget lågt blodsocker! Men igår drack jag visst inte mycket sött. Jag drack en Cola för att vara på den säkra sidan men bestämde mig kort därefter att ändå ta ett blodsocker. Det visade på 2,0!! Efter det knaprade jag i mig 3/4 dextrosolpaket och ett halvt maxmål med en Cola. Av allt detta, utan insulin, fick jag upp mitt blodsocker till endast 7,7... Men då vågade jag i alla fall sova! 
 
Det har bara hänt mig ca 3 gånger att kroppen inte kan ta upp sockret när jag är full.. Det är jätteläskigt och knappt så man vågar gå och sova sen. Men turligt nog gick det bra! 
 

:)

Publicerad 2012-08-23 21:33:00 i

Nu pausar jag min diabetes över helgen och tar tag i den på måndag igen. Idag har jag haft en riktigt deppig dag då jag verkar göra fel val av doser hela tiden! 
 
Ibland övertänker jag och blir inte riktigt klok på allt, så nu tänker jag unna mig massa gott och inte stressa upp mig för höga värden! Sen är jag nog i bättre skick i tankarna! 
 
Imorgon ska jag gå ut och dricka en hel del alkohol och jag ska ha en allmänt mysig och fri helg! Det måste man få unna sig ibland! Startade redan min fuskhelg idag. :) Blodsocker efter en chokladboll då jag självklart tog insulin till: 
 
 
 
 
 
Jag tycker att det fungerar bättre för mig att bestämma när jag ska slarva så jag släpper all press helt på blodsockret och har energi till att ta nya tag igen efter ett par dagar. Förr, när jag inte bestämde mig fick jag ständigt dåligt samvete över höga blodsocker och kunde slarva lite här & där. 
 
 
 
 
 
 

Alla dagars mål

Publicerad 2012-08-22 09:15:00 i

Idag ska jag inte ha ett enda blodsocker över 10. Det är alla dagars mål, men allt för ofta måste man börja om dagen efter! Hoppas att det flyter på idag! :) Jobbar 14-21.30.
 
Båda tummarna hålls! Dagen startade bra med ett blodsocker på 3,8. 
 
 
 

Funderingar

Publicerad 2012-08-22 09:01:00 i

Varför gör det så fruktansvärt ont att ta sprutorna i låren?
 
För att undvika hårda bullar under huden är det sagt att man ska sprida ut sina sprutor. Tex: ta morgon- och kvällsdosen i låret och måltidsdoserna i magen. Det låter ju jättebra att sprida ut det och det vill jag!
 
Men det gör så galet ont att ta dem i låret, det liksom ilar väldigt mycket. Inte som vanligt när man råkar sticka i en nerv så det bara svider, utan det ilar riktigt mycket. Så de flesta gångerna fuskar jag och tar alla sprutor i magen... 
 
Vart mer kan man ta?

Sockerkontroll!

Publicerad 2012-08-21 19:30:00 i

De senaste dagarna har varit svängigt. Jag har fått högt blodsocker efter middagen, så nu ska jag testa rejält!
 
Jag åt två skivor fullkornsbröd med köttfärssås och riven ost på som fick smälta i micron. (Rester).
 
Innan middag: 8,4. 6E novorapid.  
40 min efter middag: 4,9.
1,5 timmar efter middag: 5,3.
 
Det där gick ju förvånansvärt bra! Nu håller jag tummarna att det fortsätter ligga bra inför kvällsdosen också! :) 
 
Uppdatering: 
Blodsocker 3 timmar efter middagen: 9,3. 15E långtidsverkande samt 2E snabbverkande. 
 

Starten med sprutor igen

Publicerad 2012-08-21 17:41:00 i

När jag var i Turkiet på semester gick pumpen oturligt nog sönder första dagen! Den larmade för knappfel och det gick inte att trycka på någon knapp. Jag har inte tagit långtidsverkande på 10 år så jag kan väl påstå att jag var ganska ringrostig på det där med sprutor.
 
Kom svagt ihåg att min läkare för flera år sedan sa att jag skulle dela upp min basaldos i pumpen till två tillfällen med Levemir. Men jag kom inte ihåg om jag skulle ta 50/50 vid dessa två tillfällen och heller inte om det var kväll och morgon eller kväll och lunch...! 
 
Jag prövade mig fram och tog kanske 60% av basaldosen på kvällen och 40% på morgonen. Tillslut hade jag knöglat fram en lösning: 15E kväll och 10E morgon. Insåg samtidigt att jag behövde mer Levemir än basaldosen i pumpen. Men jag behöver framför allt större måltidsdoser! Med pumpen tog jag kanske 3E till måltiderna men nu tar jag 5-7E Novorapid. Men så verkar det fungera!
 
Behöver ni mer insulin till frukost och middag än resten av dagen, ni som tar sprutor?? 
Det behöver jag, antar att det är för att Levemiret inte är dubbelt just då?
 
Bjussar på en sommarbild då hösten verkar vara här!

Vad har du alltid med dig?

Publicerad 2012-08-21 17:19:00 i

Som diabetiker behöver man släpa lite saker vart man än går. Jag har alltid haft svårt för att använda blodsockerväskor, insulinpenn-väskor m.m som kommer från de typiska diabetesföretagen!  
 
När jag hade pumpen la jag bara blodsockermätaren med tillbehör löst i handväskan... Opraktiskt!
Men nu när jag tar sprutor är det väldigt nödvändigt med en väska/neccesär att lägga allt som vardagligt ska med: Novorapid, Levemir, nålar, sprittussar, blodsockermätare, stickare, blodsockerstickor, dagbok och penna
 
 
Jag har helt enkelt valt att köpa en vanlig sminkväska med några fack i sidorna samt ett vanligt pytteblock som jag skriver upp värdena i! Det ser mycket trevligare ut och det är inga problem med att få plats med sakerna!
 
Jag känner alltid att jag blir mer strukturerad med min diabetes om jag pysslar och donar och strukturerar upp på mitt sätt!
 
 

Jobbat natt 3 av 3!

Publicerad 2012-08-20 14:53:00 i

Då har jag jobbat mina tre nätter! I det stora hela gick det bra med blodsockret. Men märkte att jag får en rejäl bs-topp (15,3 ena kvällen och 17,7 andra kvällen) en timme efter att jag gått på nattpasset... Det måste ha blivit av att jag tog för lite insulin till middagarna. Det är ett glapp kl 17-21 mellan mina två doser långtidsverkande så jag behöver en liten större dos till middagarna i vanliga fall för att kompensera glappet. Men då kanske jag behöver ännu större middagsdos är jag jobbar natt. Inte för att det verkar logiskt...
 
Bs låg bra 2 timmar efter middagen båda gångerna men sen bara steg det i raketfart på en timme till så högt blodsocker. Och då behövde jag ytterligare 5E Novorapid båda gångerna. Hur mycket insulin ska jag behöva sluka?
 
Förutom dessa toppar, som jag lyckades parera, har blodsockret legat ensiffrigt hela nätterna! :) Men lite besviken blir man allt när man får toppar även om resterande bs legat bra. 
 
 

Första jobbnatten utan pumpen

Publicerad 2012-08-18 17:12:00 i

Det gick bra under natten med blodsockret. Jag startade på ett bs på 11 men sen låg det ensiffrigt hela natten tills jag vaknade för en timme sen på 10,4. 
 
Det sägs ju att diabetiker inte ska jobba treskift, men med lite knåpande bör det ju fungera! Man vänder ju dock på dygnet så istället för att ta 15E kväll och 10E morgon av Levemir tog jag 12E båda gångerna. Det verkar ju fungera hyffsat iallafall. Lite finjustering kan jag gott få till. 
 
Men nu får vi se hur jag lyckades med "middagen". Hade 10,4 innan (då jag vaknade) och tog 7E Novorapid och åt en riktigt rejäl portion av köttfärssås och spaghetti, samtidigt som det nu är glapp mellan mina två doser Levemir. Det verkar väl i 20 timmar? Så nu är glappet då bara den jag tog imorse verkar. Hoppas innerligt att det inte drar iväg!
 
 
 
Inatt jobbar jag natt 2/3. Så visst finns det allt tid att justera på :) Det spelar ju dock jättestor roll hur lugnt det är... Men det här ska nog gå bra!

Dextrosol

Publicerad 2012-08-17 15:10:00 i

Igår satt jag på ett tåg då jag började känna av ett lågt blodsocker. Tog ett och det låg på 3,7. Jag hade ett äpple som jag knaprade i mig och fick sen panik när jag fortfarande kände mig matt och visste att dextrosol var det enda söta jag hade i väskan! Jag har panik för det och det slog mig verkligen när jag satt där och bara önskade så innerligt att äpplet skulle räcka! Haha. Dextrosol har jag säkert missbrukat när jag var yngre och nu kan jag inte alls äta det! Det är så fruktansvärt sött och konsistensen när man tuggar på det är vedervärdigt! Hehe lite sjukt egentligen då de flesta med diabetes kan stoppa i sig det ävn hemma vid lågt bs....
 
Som tur var så räckte äpplet så dextrosolpaketet ligger orört och kommer säkert så förbli!
 
Neej, jag slår ett slag för vanligt godis istället! Det har jag alltid med mig i vanliga fall och tar några stycken när det behövs! :)

Skapar en blogg!

Publicerad 2012-08-17 15:03:58 i Allmänt

Jag har bläddrat runt på internet och läst några diabetesbloggar och har själv blivit sugen på att skriva en! Man kan få tips, läsa om olika behandlindstyper, få en inblick i hur andra går till väga och det här är hur jag gör.
 
Jag skapar denna också för att förmedla hur det är att leva med diabetes till dem som inte har det. Många tror att man accepterar denna sjukdom och är kompis med den och många tror att det är ganska så simpelt. Så nu kan alla läsa här hur mina tankar är olika dagar och få en rättvis och ärlig bild i hur det faktiskt är! :)

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela