giselasdiabetes.blogg.se

Detta är en blogg som visar en ärlig bild av hur det är att leva med diabetes.

Ketoner...

Publicerad 2013-01-30 20:30:00 i Allmänt

Min kropp är väldigt känslig för ketoner och jag får det väldigt lätt. Nu har jag varit utan insulin i 3timmar och jag har massor med ketoner. Har bara urinstickor hos pojkvännen men den blev lila (vilket betyder att jag har mycket). Annars är det bästa i detta läget att kolla som blodprov då man får ett exakt värde.. Detta visar ju på hur livsviktigt insulin är för oss eftersom att jag reagerar såhär efter bara tre timmar utan. Nu har jag ju bara kortiddsverkande insulin som gör att det går fortare att få ketoner vid insulinbrist än om man har långtidsverkande insulin i sprutform. Vill du veta vad ketoner är? Gå in på denna länk och läs, för jag är inte på tipp topp för att skriva det med egna ord... Googla gärna ketoacidos också då det är den stora risken vid ketoner med insulinpump! http://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=231

18,2

Publicerad 2013-01-30 20:16:01 i högt blodsocker

Herregud! Dagens andra topp på 18 i blodsocker! Förutom idag kan det vara en månad sen minst som jag var uppe i dessa höjder.

Den här gången berodde det på att nålen satt fel efter mitt insulinbyte idag så jag har inte fått i mig nåt insulin sen halv sex ikväll och då har jag också ätit middag! Känner mig riktigt hög i blodsockret då jag nu har insulinbrist :(

Ni ser ju här hur böjd nålen var, som egentligen ska vara helt rak! Så det var totalstopp och pumpen larmde för en stund sen för "ingen dosering". Så nu har jag tagit insulin i den gamla nålen som jag lät sitta kvar ifall det strulade.....

18,9!!?

Publicerad 2013-01-30 11:04:06 i

Vaknade med 3,2 i blodsocker men måste ha räknat totalt fel vid frukostdosen..! Tog ett blodsocker nu som jag antog skulle ligga fint för jag känner mig varken låg eller hög. Men nej. Blodsockret visade tokhögt! 4E i korrigering så får jag sr om en timme om det har vänt..!

Att kämpa mot ett mål är bra mycket roligare! :)

Publicerad 2013-01-29 10:27:00 i

Vi satt upp som mål, jag & min diabetessköterska, att jag inte skulle ha lägre än 5 både nattetid och som fastevärde. Jag ligger ofta väldigt pressat genom hela nätterna vilket kan ge upphov till rekyler dagtid.

Så igår somnade jag på 4,8 i blodsocker och ställde klockan en gång inatt för att se vart det tog vägen. Då låg det på 4,8 igen och jag tänkte väl att det var bäst att höja det till över 5 iaf. Så jag åt några vindruvor och sov sen gott. Och vad tror ni inte blodsockret visade imorse? :D Så skönt att inte vakna på ett för pressat värde! :)

Hittat tillbaka :)

Publicerad 2013-01-28 11:51:00 i

Nu har jag fått ny ork till att "sköta" mig och mina värden! Det kom som en energipuff efter besöket hos sköterskan då jag såg att det ändä inte är SÅ dåligt som jag själv inbillat mig. Sen att det finns saker jag kan jobba med och förbättra gav mig lite anamma till att jag nog ska klara detta och stabilisera upp mina låga värden!

HEJA energin! Vi klarar det här! :)

Besök hos diabetessköterskan

Publicerad 2013-01-28 10:16:00 i

I det stora hela såg mina värden bra ut och höll sig mestadels inom det gröna området :) men jag har självklart saker att ändra! Blir låg för ofta och då är det svårt att se vad som är rekyler (rekyl= då kroppen reagerar med att höja bs långt i efterhand med hormoner mm). Sen måste jag sluta smådutta med insulinet och inte stresskorrigera blodsocker på 10 hela tiden!

Men vi sänkte basaldosen endast på natten som en första åtgärd för att slippa låga värden då och rekyler sent på dagen! Så får vi se hur det artar sig!

Sen fick jag en ny blodsockermätare där värdena går in i pumpen så att jag sedan kan tanka över dom som diagram på datorn. Då kan man lättare se trender och om något är återkommande lågt/högt vid samma tillfällen och justera därefter :) Den nya mätaren är dock mycket större än min gamla fina diskreta svarta!

Sensor slut!

Publicerad 2013-01-27 22:34:42 i Sensor

Ser någon samma text som jag på pumpen? -Sensorn är slut och imorgon ska jag lämna tillbaka den och träffa min diabetessköterska! Fick låna den i 3 veckor :)

Fest igår

Publicerad 2013-01-27 13:27:00 i

Jag åkte till Stockholm igår för att fira en barndomsvän som fyllt hela 25 år! :) Jag drack många glas bål gjord på vanlig läsk och vin, åt snittar och chips också :)

Jag lägger alltid pressen på att ha bra blodsocker åt sidan vid fest. Men jag tar självklart insulin till söta drycker och ser självklart alltid till att inte få lågt blodsocker genom att jag tar många blodsocker när jag dricker alkohol (då alkohol gör det väldigt svårt att höja blodsockret om det är för lågt, vilket kan leda till koma).

Men jag hade som högst 14 i blodsocker som sedan sjönk till 5. Väl hemma i Uppsala åt jag Mc Donalds innan jag sov och hade en sån fin kurva på 5 hela natten :)

Även om jag har en period då jag inte lägger ner så mycket energi på blodsockret så gör man ju alltid ett halvhjärtat försök till att ha bra värden, men att man inte tänker 1miljon tankar innan doseringar mm. Men klart man ändå blir glad då man lyckas med bs trots chansningar till doser! :)

Chillar lite med diabetesen ett tag

Publicerad 2013-01-27 13:11:00 i Diabetes typ 1

Blodsockret har börjat stabilisera sig från en nyss svängig period. Skönt. Men det är fortfarande mer tvåsiffriga värden än förr och det är helt enkelt för att orken tryter. Jag har kommit in i en diabetes-depp-period då jag inte har ork, lust eller motivation för att lägga all min kraft på att ha fina värden.

Men jag hittar nog snart tillbaka till en skötsam period då jag just nu tampas med skuldkänslor för att jag har kommit av mig. Men jag har fått nog för en stund och känner mig utbränd i diabeteslivet, så jag ger mig en liten stund till innan jag styr den med järnhand igen..! Och då får jag försöka lägga skuldkänslorna åt sidan för att kunna få en liten paus och kunna hämta den energi som krävs!

Tröttnat på sensorn!!

Publicerad 2013-01-25 16:49:39 i Allmänt

På måndag ska jag lämna tillbaka sensorn och det är jag glad över! Jag har ju haft jättefina HbA1c sista halvåret och är nöjd med det. Att ha 42mmol/L i långtidsvärde visar ju verkligen på att jag inte ligger högt ofta och då kan jag vara i behov av sensorn enbart för larm om låga värden.
 
Men nu är jag less på den så det stor härliga till! :/
 
Första veckan fungerande det jättebra och allt stämde bra med fina värden och så.
Andra veckan började jag justera mina doser för att få bort låga värden, men då började jag mixtra för mycket och fick totalt svängigt istället, lågt, högt, lågt, högt. För att jag blev stressad av sensorn när den larmade, var 5e minut tills bs höjdes, för låga värden och åt för mycket och sänkte dosen för mycket så att blodsockret steg för mycket istället.
 
Sista veckan nu, och jag bestämde mig för att stänga av alla typer av larm på sensorn för att få en kurva på mitt blodsocker utan att justera vid larm om högt eller lågt blodsocker. Då får jag ju en ärlig bild av hur mitt blodsocker ter sig. MEN den visar åt skogen fel hela tiden. Sensorn kan visa ett värde på 2 i flera timmar fastän att blodsockret i fingret ligger på 5. Då har jag kalibrererat den ibland. Sen kan sensorn visa ett värde på 17 fast att jag endast har 12...
 
Och nu åt jag mackor precis, som jag vet inte brukar höja mitt bs så mycket alls. Men plötsligt visar sensorn ett värde på 13,5 och jag känner mig ju normal i blodsockret (skulle fått höga symtom av det) så jag tog ett blodsocker i fingret som visade 8,1.
 
Nu har jag gett upp denna cirkus och tänker helt enkelt lita på min egen känsla och göra som jag gjort förr, men att försöka undvika låga värden. Så får jag följa upp HbA1c (långtidsvärde) då och då och förlita mig på att det berättar hur jag legat istället!!!

Få slut på ekorrhjulet med listor!

Publicerad 2013-01-22 23:32:00 i Diabetes typ 1

Jag skriver ofta listor kring allt som jag vill strukturera upp. Även diabetes-listor!
 
Jag hade svängigt blodsocker flera dagar i rad och förstod inte riktigt varför, så jag gjorde en lista igår på hur jag ska göra för att kunna ha ett stabilt och bra blodsocker!
  • Endast minimala justeringar i basaldosen.
  • Tålamod vid sänkningar av blodsockret, att inte fläska på för snabbt med för mycket insulin.
  • Inte äta för mycket vid lågt blodsocker. 10-20 kolhydrater beroende på hur lågt.
  • Inte stänga av pumpen tillfälligt vid lågt blodsocker. (har aldrig gjort så förr men plötsligt började jag göra det men det blir ju kaka på kaka, det räcker för mig att endast äta).
  • Ca 1 enhet insulin per 10g kohydrater.
  • Insulinbolus en stund innan vid snabba kolhydrater.
  • Inte småäta eller äta snacks på vardagarna!
  • Sänka basaldosen lite på förmiddagen när jag jobbar dag.
  • Inte sänka insulinet särskilt mycket vid nattpass.
  • Sänka basaldosen i procent istället för enheter (för att behålla dosskillanderna..)
  • Inte mixtra så mycket med basalen.
  • Justera mer vid måltiderna istället för att ställa om basalen.
  • Sänka basaldosen i en halvtimme innan jag ska göra något ansträngande!
  • Stressa mindre! Psykisk stress gör att mitt blodsocker stiger... Så det gäller att hålla igen med det.
Ja, så efter att ha fått ner allt på papper och fått lite perspektiv på vad jag gör fel så blev det en bättre dag idag! :) Det är så lätt att allt bara rullar på utan att man tänker igenom vad och hur man gör. Men ibland blir det inte bra och då är det lika bra att strukturera upp allt så det syns vad man kan ändra på!
 
 
 

Relaterar till min diabetes

Publicerad 2013-01-22 01:39:53 i

Väldigt ofta när jag ser en människa på film göra nåt ansträngande relaterar jag det till att jag själv skulle blivit låg. Jag får en känsla av hur jobbigt det ser ut för att jag vet hur tungt det skulle ha varit för mig! :P

Haha idag såg jag en komedi om fågeltittare, varav en sprang sig igenom knähögt med snö i ilfart! Och känslan det förmedlade till mig var matthet, trötthet och benskakningar just för att jag relaterar hårda fysiska ansträngningar till att jag alltid blir låg!

Detta hände tex också nyligen när jag såg Forrest Gump och scenerna då han börjar springa i ett/flera år kom.

Lite roligt hur man kopplar ihop saker. :)

Men ärligt talat, hur låg får inte denna bild er att känna er?

Sockervänligt

Publicerad 2013-01-21 21:58:43 i Sockerfritt

Vi har som ganska vanligt hyrt film denna kväll och jag sitter och äter saltade&rostade pumpakärnor! Innehåller inte mycket kolhydrater och dessa påverkar inte mitt blodsocker alls. Bara ett tips till er! ;)

24 år

Publicerad 2013-01-20 15:23:49 i Allmänt

Idag är det ingen vanlig dag för det är min lilla födelsedag ;)

Jag har jobbat natt till idag så är lite mör, men jag har bakat en sockerkaka med philadelphiatopping uppepå. :) Nu väntas några släktingar hit för en fika!

Och blodsockret får väl sig en liten törn med kakan sen! Men så får det vara!

När bägaren faktiskt rinner över

Publicerad 2013-01-18 00:23:00 i

Nu har jag hållt god min länge och varit inne i en positiv period. Men idag rann bägaren över och jag bröt ihop efter en svängig dag i blodsockernas värld.

Har inte lyckats alls idag trots att jag har försökt. Och alla tankar bara kom ifatt mig. Hur jag egentligen inte orkar kämpa varje dag men är tvungen till det. Och den ständiga känslan av att man alltid kan göra bättre, hur bra man än gör det. Och rädslan för framtiden.

Blodsockret ligger nu stabilt på 13,5 trots insulin. Vet inte om det är en rekyl från det megalåga värdet för några timmar sen eller ett stressblodsocker efter mitt break down. Och jag orkar inte höra pumpen larma var 5e min för högt bs så jag ställde om gränsvärdet till 16. Det tar ju en stund för att få ner blodsockret.

Men nu hoppas vi på en bättre dag imorgon och att bägaren har tömt sig för att fyllas på ett långt tag innan det rinner över igen! Jag håller verkligen tummarna för en bättre dag imorgon!!

Godnatt på er!

Insulinkrävande

Publicerad 2013-01-17 17:14:00 i

Ibland är jag så sjukt insulinkrävande helt plötsligt. Igår tre timmar efter middagen började mitt blodsocker att stiga, trots rätt inställningar mm. Det steg bara till 10,2 vilket inte är katastrof såklart, men saken är den att dessa gånger känner jag mig skithög redan vid 7,5 och då fattar jag att det är på väg uppåt i raketfart. Jag blir törstig, kissnödig och får en allmän känsla av högt blodsocker. Så jag fick ta 3 enheter när blodsockret var 8,2 och det fortsatte att stiga och jag blev absolut inte låg av detta, utan det sjönk till typ 7 efter tag. Så irriterande.
 
Samma sak hände idag efter lunch. Men egentligen ska 3 enheter sänka mitt blodsocker ganska mycket så hade jag inte tagit dem trots att blodsockret bara var på 8 så hade det stigit till 15 helt plötsligt. Och hur jobbigt är det inte att ha högt blodsocker? Jag blir alldeles seg och får inte ro i kroppen...
 
Någon som fattar och någon annan som råkar ut för det här ibland?!
 
 
 
 

Larm hela natten lång -tröttast i världen.

Publicerad 2013-01-17 16:38:00 i Sensor

Idag har jag varit tröttare än tröttast och seg. Har egentligen inte gjort något vettigt. Mest beror det nog på att pumpen typ larmade största delen av natten. Den larmade flera flera gånger för lågt blodsocker, så efter mycket om och men tvingade jag mig upp för att äta. Tänkte då att jag skulle få sova men nej då började den larma för dålig kontakt med sensorn för att pumpen väl hamnade för långt bort. Efter det fick jag sova någon timme så började härjandet igen med larmen och denna gång om att jag var tvungen att kalibrera den med ett blodsocker direkt. Usch och fy så mycket larm som var. :(
 
Men nu är jag iallafall sminkad! Ett steg mot att vara en människa! :D Och om ett tag ska jag och M iväg på middag hos hans mormor&morfar.
 
 
 

28700 kronor...

Publicerad 2013-01-16 21:22:00 i Sensor

Jag har ju blivit kär i sensorn och skulle vilja ha en egen. Men eftersom att jag inte uppfyller några krav för att få en måste jag isåfall köpa en egen med alla tillbehör och betala fullt pris.
 
Priset? 28700 kr per år om man använder den varje dag.
 
Så en sensor står inte på menyn i första taget. Helt sinnes att betala det och riskera att bli helt fast och vilja använda det år efter år. Nej jag väntar tills sjukvården INSER hur bra dessa är som hjälp till ett stabilare blodsocker :S

Svängigt värre!

Publicerad 2013-01-16 18:27:00 i

Har haft ett svängit blodsocker hela sista dygnet. Det har flera gånger kommit upp i 12 (brukar inte ha tvåsiffrigt så ofta). Men vet ni, jag bryr mig inte alls idag! :)

Det var så länge sen jag "struntade" i min diabetes att jag var värd en sån här dag då pressen läggs åt sidan! Mitt humör har inte alls påverkats av de svängiga diagrammet heller för jag dumpade all press redan när jag vaknade :)

I vissas ögon/öron kanske mitt resonemang inte låter det minsta vettigt, men att få släppa all press en dag är välbehövligt ibland för att orka prestera bra värden de andra dagarna!

Djupa andetag och ett lugn beskriver min dag :) Och imorgon är jag ledig, vilket inte gör saken värre direkt ;)

Mitt diagram med massa toppar, de högsta på 12!

Minskade måltidsdosen

Publicerad 2013-01-14 12:14:28 i Allmänt

Idag tog jag mindre insulin till frukosten och undvek att bli låg! :) Har dessutom idag, efter mycket om och men, satt igång ett datorprogram där pumpens händelser förs över till datorn. Har haft det hemma hela tiden, men inte vetat så mycket om det. Men nu när jag har sensorn skapade jag min profil i det så att jag kan föra över sensorvärdena och gå igenom dom med sköterskan sen.
 
Stabilt blodsocker över frukost trots två ost&marmelad-mackor (fullkorn såklart). Det lilla tjocka strecket lodrrätt visar när jag tog frukostinsulinet och det blev ju knappt ens en liten höjning efter frukosten. Kalibrerade den precis också, så värdena stämmer bra med blodsockret! (övre gränsstrecket i diagrammet är på 11,0 mmol/l och det under är på 4,4mmol/l, så morgonens värden har varit mellan 5-6 i bs).
 
 
Sen skrev jag ut dagens bs-värden i det där programmet också. Så det har legat jämt hittills idag. Och i det här diagrammet är det övre svarta strecket på 9,0 mmol/l och det undre på 4,0mmol/l. Så det har ju legat fint.
 
 
Och jag kom även ihåg idag att ställa om mitt basinsulin, så jag sänkte det för att jag ska jobba 14-21.30 idag. Och då måste min höga kvällsdos sänkas ganska mycket för att jag är aktiv på jobbet!
 
 

Tuppjuck på mig själv till tusen...

Publicerad 2013-01-13 13:40:00 i Diabetes typ 1

Igår tog jag en promenad tillsammans med en kompis hem till henne, 40 minuters promenad. Jag tog halva dosen insulin till middagen och stängde av pumpen i en timme från det att jag började promenera. Men nej då, efter 30min blev jag låg och pumpen började larma för det. Kände inte alls av det, så det är väl bra att den larmar i god tid. Utan den hade jag bara traskat på tills jag fått en paniklåg känsla typ. Jag tyckte ändå att jag inte borde ha blivit låg där! :( Kan inte lämna hemmet utan diabetes-godis att ta vid lågt bs...
 
 
Vi åt MASSA snacks (bild på allt som är uppätet). På helgerna unnar jag mig alltid vad jag vill och min diabetes ska inte hindra mig allt för mycket. Jag tar ju insulin för allt jag äter, men väldigt snabba kolhydrater som godis kan ju ge en blodsockertopp innan insulinet hinner verka helt. MEN jag blev låg igen! Det finns inget stopp på mina låga värden!
 
 
Helt plötsligt är jag väldigt insulinkänslig och de doser som passade så bra för några veckor sen är alldeles för stora nu! Det är så frustrerande att försöka komma på vilken dos som är för stor. Är det måltidsdoserna eller basdoserna?! Jag kan inte hantera mina dossänkningar just nu, vet inte ens i vilken ände jag ska börja. Jag får ta hjälp av min diabetessköterska om 2 veckor då vi ska gå igenom mina värden. Jag har alltid lyckats mixtra och dona med mina egna doser, men nu lyckas jag inte. :(
 
Jag tror att det mest har att göra med min ofantliga rädsla för höga värden, som gör att jag alltid tar lite extra insulin för att jag verkligen inte vill se ett enda högt värde i min mätare. Jag är livrädd rent ut sagt, vill inte ha följdsjukdomar senare i livet. Jag blir alldeles förstörd av att se höga värden på  mätaren, men det kanske är dags att släppa pressen lite för jag är inte omänsklig. Jag fick panik idag då mitt bs steg till 9 direkt efter lunchen för att jag trodde att det skulle gå upp till ännu mer, men nej självklart sjönk det fint ganska snabbt till 5. Klart att det stiger lite efter mat, det gör det hos friska människor också! Vad är det för fel på mig?!?! Det är ju till och med okej att det stiger till över 10 direkt efter mat, men inte i min hjärna. Men ska man ha det för pressat efter maten är det alldeles självklart att det blir lågt efter 1-2 timmar istället! Blir så fruktansvärt less på mig själv :(
 
Jättelångt inlägg, men jag var verkligen tvungen att skriva av mig för att jag är så trött på mig själv och min hjärna... Men jag har iallafall utom detta en positiv dag idag vilket är bra då deppdagar också ingår i en diabetikers liv då och då, då alla tankar plötsligt slår en.

LCHF-bröden

Publicerad 2013-01-12 17:32:05 i Allmänt

Det var länge sen jag gjorde dessa bröd. Men dom är goda och höjer inte blodsockret (iallafall inte för mig). Det är ganska många ingredienser men när man väl har handlat hem dom så räcker det till många bakningar! Fick en förfrågan om receptet, så här är det:
 
Ingredienser:
4 dl Sojamjöl
1dl Pofibrer
1,5 msk Fiberhusk
2 tsk Bakpulver
75 gram rumsvarmt Smör
2 dl Filmjölk
1,5 dl Linfrön
ev lite salt, kommer inte ihåg om jag hade det
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Skär smöret, knåda in i mjölblandningen.
4. Tillsätt filmjölken och knåda.
5. Forma bullar och tryck ut dom till platta tekakor.
6. Grädda i ugnen i ca 10 min!
 
Såhär ser dom ut när dom är klara:

Haha :)

Publicerad 2013-01-12 13:24:23 i Allmänt

Har hittat världens roligaste sida med diabetes-problem! Gå in och kolla! :)
 
Den här passar ju bara FÖR bra när man tex har ätit massa godis med kompisar och plötsligt inser att man tagit för mycket insulin och måste därför äta ännu mer godis. När man då får frågan: Men du har ju precis ätit massor, inte kan du vara låg nu?!
 

Lätt att glömma när det krävs så mycket eftertanke

Publicerad 2013-01-12 12:56:00 i

Diabets är verkligen ingen enkel sjukdom fastän att det ofta går automatiskt i tankarna med det mesta. Men hur inkörd man än är på sin diabetes är det ganska mycket att dagligen tänka på. En basaldos (som pyttsas in i kroppen automatiskt av pumpen) passar inte alla dagar rakt igenom.
 
Jag måste aktivt tänka på att höja eller sänka min basaldos de dagar jag är ledig, jobbar dagpass, jobbar kvällspass, jobbar nattpass, tränar eller ska göra någon stor aktivitet en dag... För att olika sorters dagar har sitt insulinbehov.
 
Och att alltid komma ihåg att ändra sina inställningar är inte lätt, vilket gör det FÖR lätt att få obalans i blodsockret.
 
Exempel som igår när jag glömde att ställa upp nattdosen för att jag tagit det lugnt på kvällen var säkert anledningen till att blodsockret låg på 9-10 hela natten, när jag tänker efter närmare.
 
Och alla negativa känslor att tampas med när man omedvetet har misslyckats då ett värde är för högt. Eller när man vaknar på ett för högt blodsocker och ju antar att det har legat så hela natten i kanske 8 timmar! Men att glömma en dosändring är liksom som en fis i rymden av alla andra tankar att komma ihåg, men ändå så förödande för blodsockret.
 
Jag är visserligen inne i en bra period nu, men jag tänker mig igenom det mesta. Ändå får jag låga värden om vartannat för att jag inte kommer ihåg att sänka dosen tillfälligt om jag ska vara aktiv mellan alla andra tankar att komma ihåg kring måltider och allt annat! Huvudet går som på högvarva men det syns aldrig utanpå. Som att ta en bolus till maten, det krävs mycket eftertanke till det och man sjunker in i sin egen hjärna och går igenom vad man gjort, vad man ska göra efter maten, hur mycket man ska äta och vad blodsockret är för stunden.
 
Jag har en bra dag idag :) , men kom plötsligt att tänka på detta då de flesta fortfarande tror att diabetes enbart handlar om att äta rätt och ta sitt insulin. Men det är liksom så mycket mer! Bara något jag kände för att förmedla just nu :)
 
 
 

Jättegott frukosttips

Publicerad 2013-01-12 12:12:00 i

En halvsöt vaniljyoghurt (denna 9g kh/ 100g) med müsli ur lösvikt. Då kan man ju plocka en extra diabetesvänlig müsli och helt välja vilka saker man vill ha i. Jag är ju dessutom glutenintollerant så i denna müsli har jag endast plockat fröer, nötter och lite torkad frukt. Nötter och fröer innehåller ju minimalt med kolhydrater och fungerar ju som fibrer som gör att magen får jobba lite extra så att man undviker en blodsockertopp!
 

Någon som vet?!

Publicerad 2013-01-12 10:19:21 i Sensor

Vad kostar det att köpa en sensor till medtronics för egna pengar då man inte får dom av sjukhuset?! Med sensor, nålarna, inskjutaren mm?

Blodsockerbågen

Publicerad 2013-01-12 10:17:49 i Sensor

Snackset igår, glass & ostbågar, gjorde mig bara låg.. Tog som vanligt för mycket insulin fastän att jag vägde ostbågarna och kollade på innehållsförteckningen på glassen!

Det jobbiga med att bli låg med sensorn är att den larmar var 10e minut då den fångar upp värdena. Och det tar ju en stund från det att man äter något tills bd höjs! Så ibland kan den larma fem gånger innan bs har tagit sig upp enligt sensorn (den mäter ju också lite i efterhand mot blodsockret).

Detta är nattens båge :P Lågt innan läggdags i början av diagrammet och sen en båge upp till 10,2 som högst och sen ner lite grand igen. Men jag tog lite insulin tidigare. Kanske är det en minirekyl eller så! Nä, nu ska alla känningar (låga värden) bort!

Glass glass glass

Publicerad 2013-01-11 20:08:00 i Sensor

Jag är ganska ofta en glassmänniska och älskar att köpa styckglassar! Nu när jag har sensorn ska jag se hur det påverkar blodsockret :)

En timme efter middagen nu och bs ligger på 7,2. Det är 35 kolhydrater i glassen så jag tar 3,5e insulin! Då ska vi se hur diagrammet ser ut sen! :)

 

Diagram!!

Publicerad 2013-01-10 16:26:00 i Sensor

Äntligen kan jag ocksä utläsa diagram av mitt blodsocker på pumpen!

Natten som var var helt fruktansvärt jämn! Pendlade mellan 4,8-5,2 i blodsocker tills jag vaknade tidigt och hade 6,2!

Här har ni ett 24h-diagram! Det ser ju sannerligen svängigt ut. Men strecken ovan och under kurvan är mina gränsvärden då pumpen ska larma för högt eller lågt. Det undre strecket är på 4,4mmol/l och det övre på 11,0. Så det som ser svängigt ut är bara värden från 4,2 - 9,2! Och detta är ju över måltider, stress på jobbet, promenader till jobbet mm och mitt blodsocker har ändå inte gått över 9,2 en enda gång på senaste 36h! :) Det är ju helt sjukt att det liksom inte ens har blivit en topp snabbt efter måltiderna?!

Det här är ju ett fantastiskt hjälpmedel! Jag är helt SÅLD! Får man dom inte av sjukhuset tänker jag överlägga att köpa en sensor med mina egna pengar..! Denna hjälper mig mot låga värden och det är ju till STOR hjälp att i god tid se att bs börjar bli för lågt!!!

Sifferbesatt

Publicerad 2013-01-09 12:25:00 i Sensor

Sensorn visade 7,8 i innan lunch men min bs-mätare visade 6,0 i fingret.. Nu helt plötsligt visar pumpen/sensorn 9,8 med två pilar uppåt som betyder att det stiger i raketfart.. Tog då ett nytt bs i fingret som bara visade 7,7. 
 
Irriterande att det ser ut som att jag har högt fastän att jag inte har det. Men nu är sensorn precis nystartad och då har jag fått höra att den kan visa ganska fel. Man ska samtidigt inte kalibrera den för ofta, så jag låter den vara och kalibrerar till middagen och sen innan läggdags! 
 
För det är blodsockret i fingret man ska lita på då sensorn mäter vävnadssockret vilket är lite försenat mot sockret i blodet. 
 
Jaha men nej nu fick sensorn spratt och gjorde ett megahopp ner och visar nu 6,6 , känns mer rimligt. JIPPI :) 
 
Sensorn och jag ska nog klara detta tillsammans! Tänk om man fick ha sensor all the time! 
 

HbA1c

Publicerad 2013-01-09 10:01:00 i HbA1c

Jag tog ju också ett HbA1c, långtidsvärde. Det var ett strålande värde men det var lite för bra enligt sköterskan. Jag får ligga kvar på det om det inte sjunker ännu mer eller om jag inte får känningar hela tiden.

Det var 42mmol/mol = 5,0% i gammal skala.

Det låter ju kanon i mina öron, men jag har full förståelse över att det inte är bra att ligga allt för pressat just för att marginalerna blir så små innan blodsockret övergår till känningar.

Nu måste jag alltså höja mina värden pyttelite generellt sett så det inte svänger. För jag vill inte höja mitt HbA1c genom att ha fler toppar utan då ska det isåfall fortfarande vara stabilt!

Besök hos diabetessköterskan!

Publicerad 2013-01-09 09:56:07 i

Jag fick en sensor att testa i 3 veckor. Denna gör det möjligt att se sitt blodsocker (vävnadssocker egentligen) hela tiden i pumpen! :) Man kan också se som ett diagram hur blodsockret har legat de senaste 3, 6, 12 och 24 timmarna!

Sen om tre veckor tankar man över värdena hos sköterskan och går igenom alla diagram.

Det här kommer ju medföra att man får full förståelse på hur blodsockret exakt reagerar på sin livsstil! :)

Ni får två bilder, en på sensorn som sitter på ena sidan av magen och en på pumpen och pumpnålen som sitter på den andra sidan av magen! Kände att jag hade för bullmage för att visa helheten så ni får tänka på att min mage ser lite plåstrig och sjukhusaktig ut typ. ;)

Önskelista!

Publicerad 2013-01-08 20:56:00 i

Sitter och skriver önskelista på Mathias begäran! För om 12 dagar är jag nämligen ett år äldre! ;) Kämpar för att inte få ålderskris måste jag bara säga.

23 år är en sån fin ålder och här vill jag ju alltid stanna.. Men 24 kanske känns lika bra, får vi hoppas! (att skriva önskelista kanske inte är så moget oavsett ålder!)

När syns rekyler?

Publicerad 2013-01-08 14:52:28 i

Skitdag. Var låg i en hel timme utan att veta om det. Var så urtrött i kroppen att jag inte ens orkade lyfta armarna för tandborstning mm. Tog tillslut ett blodsocker som visade 2,2! I studens hetta hetsåt jag såklart.. Men jag tog insulin efter för allt som åts i onödan.

Men blodsockret har legat fint sen dess. En timme efter var det 5,4 och senare 6,3.

Nu till min fråga: När kommer rekylerna? För det här är ju ett blodsocker som borde ge det. Kan jag ha missat den eller kommer den senare?

Har aldrig riktigt fattat det här och jag får i princip aldrig rekyler. Bara om det ligger på ca 1,7... Någon som är världsbäst på det här?! :)

Goddagens!

Publicerad 2013-01-07 22:57:58 i

Sitter och äter kvällsfika nu, efter mitt kvälls-jobb-pass! Jag har inte fått nåt lågt blodsocker idag, det närmsta var nyss på 4,3 men det får ju vara helt okej inför fika-time! :) Högsta värdet har varit på 8 mmol/l.

Sänkningen av basaldosen, på mindre än 1enhet, gjorde susen! Men jag sänkte även lite mer under senkvällen då jag oftast får lite lågt blodsocker när jag slutar efter kvällspassen! (Brukar alltid glömma att sänka såklart.. Men idag kom jag ihåg det!)

Godnatt!

Låg låg låg

Publicerad 2013-01-06 16:10:40 i Allmänt

Mera låg, hela tiden. Igår hade jag förutom dem bs jag skrev ytterligare ett på 3 efteråt. Sen på kvällen drack jag vin med vänner och fick två toppar på 13 och 10 i blodsocker och slapp bli mer låg det dygnet iallafall.  :)
 
Men imorse vaknade jag för fjärde morgonen i rad med lågt blodsocker (varav två efter alkohol) . Och dagen har gått i det spåret hela dagen: 2,9   3,3   3,8.
 
 
Vanligtvis kan jag ta 1E insulin för 10 gram kolhydrater. Men så har det inte fungerat de senaste dagarna, jag har bara blivit låg igen gång efter gång och behövt äta en massa extra.
 
Nu sänker jag basaldosen från tidgare totala mängd på 22,30 enheter till 21,65 enheter och prövar så. Det är ju jobbigt att vara låg hela tiden för allting blir ju jobbigt. Som nu orkade jag inte duscha förrän blodsockret steg och att ta pauser och verkligen behöva känna av sin diabetes är inte roligt på något vis, visst känner man sig begränsad minst sagt i dessa situationer...
 
Jag som varje av dessa mornar skulle sova ut, men har ju istället blvit väckt av min kropp som har lågt blodsocker. Förresten så litar jag fullt på min kropp att jag vaknar vid låga värden, det har jag alltid gjort s därför är jag aldrig rädd för att hamna i koma eller något sånt!
 
Mathias hade tillochmed pillat in öronproppar i mina öron imorse för att jag inte skulle vakna när han gick upp  och gjorde sig iordning! :P Men sova längre än 9 blev det ändå inte.
 
 

Värdesätt fina människor

Publicerad 2013-01-05 18:01:56 i

Träffade Göte-Sara igår som jag varit bästis (hihi) med sedan vi var 11år ungefär. Hon har alltid varit förstående och noga med min diabetes. Men en sak berättade hon som jag glömt bort och det var om när vi var i göteborg en gång. Jag och J brukar alltid åka dit ca 2 gåger varje år och hälsa på vår fining!

Men vi hade varit ute på krogen och var jättefulla när vi kom hem. Trötta som vi var la jag mig bara i sängen och somnade direkt. Men Sara ville att jag skulle ta blodsocker, men jag var för trött för det och sov redan. Så hon tog ett på mig för hon blev nervös över alkoholen som kan ge lågt blodsocker. Och mycket riktigt hade jag lågt blodsocker så hon väckte mig och berättade det och först då vaknade jag och tryckte i mig massa godis som hon hämtade <3

Det ÄR farligt att dricka sig så full så man själv inte har koll och vad hade hänt om ingen tog mitt blodsocker..? Koma är nog inte uteslutet!

Eloge till fina Sara och dumstrut åt mig!

Tänk vad viktigt det är att människor runt om dig som vet hur diabetes kan påverka dig!

En lördagskväll som denna vill jag bara be er att ta det lite lugnt och inte utsätta er för fara! :) Njut men med säkerhet! Ska du dricka alkohol? Drick inte för mycket och kom ihåg att ta massa blodsocker! :)

Igår då vi fikade. Jag tog en shailatte fair trade som är mindre söt. Allt som innehåller mindre socker är ju ett bättre alternativ.

"Jag ska bara..."

Publicerad 2013-01-05 15:10:00 i

Jag tror att jag är övermänsklig och börjar byta sängkläder och bädda när jag precis har mätt blodsockret som visade 3,4 mmol/l.

Dum är jag, så nu sitter jag och vilar i soffan efter att ha hällt i mig en mugg saft (lättare att dosera i dom... tror jag). Fick låg-svettningar och skakade i armarna när jag hade bäddat klart. Ja dumma jag. Hoppas hoppas på att rekylen uteblir!

Har genrellt haft en låg dag då blodsockrena varit: 3,2 3,8 3,4 hittills.

Hoppas på en bra lördag iallafall! :)

Som en karusell liksom

Publicerad 2013-01-04 11:07:12 i

Gårdagens blodsocker: 10,2 5,0 3,5 14,0 9,8 4,1 2,7 10,2.

Ja, så många tvåsiffriga blodsocker brukar jag inte ha. Men ungefär så ser de senaste tre dagarna ut.

Men idag mår jag bra och är pigg & kry! :) JIPPI!

HbA1c

Publicerad 2013-01-03 17:20:18 i HbA1c

Blir nervös över mitt HbA1c som jag ska ta på besöket hos diabetessköterskan snart, när det verkar svänga som det gjort de senaste dagarna... :( Tänk om det går upp massor.

Jaja, visar det fortfarande bra då så släpper jag pressen på mig själv lite. Annars är det bara att ta i med hårdhandskarna för att få ner det igen..

Hängig = svängigt blodsocker

Publicerad 2013-01-03 11:09:56 i

Ja kanske berodde dom blodsockerna som jag skrev om tidigare på sjukdom.. Har haft svängigt sen dess, inte nån jättefara men jag har iallafall vaknat med lågt blodsocker de två senaste nätterna... 2,9 och 2,7. Första natten vaknade jag trots det på 6,0 på morgonen (så drack väl rätt mängd saft) men imorse vaknade jag på 10,2 istället. Jag tycker att det är svängigt :/.

Iallafall så var jag riktigt hängig igår på jobbet och hade huvudvärk. Jag tog en temp (förmån att ha sånt när man jobbar på sjukhus ;)) som visade på 37,5 och jag brukar ha 36,5. Inte megamycket men ändå så att jag kände av det. Jag har nästan aldrig feber, så jag är lite osäker på hur det känns men eftersom att jag var hängig och orkeslös antar jag att det berodde på den gradstegringen..

Är lika hängig idag tyvärr :/ Men nu är jag ledig till på måndag, så jag ska sova ut och vila upp mig ordentligt.

Hehe idag blev det att gå upp tidigt dock för att hinna till Body Shops medlemsrea! Så jag har redan hunnit varit en sväng på Gränby C och handlat på mig krämer och duschkrämer från body shop och även fyllt på sminkväskan. Jag har alltid två foundations, en mörkare och en ljusare just för att jag alltid blandar dom efter dagens hudfärg ;) använder ibland brun utan sol och då kan det vara fint att ha ansiktet i samma nyans och inte kritvitt liksom.. :)

Nä, nu ska jag vila och försöka hitta ork till att städa!


Konstig dag

Publicerad 2013-01-01 18:55:54 i

Vaknade som skrivet på 9,7 i blodsocker idag. Jag åt ingen frukost och gick och jobbade. Tre timmar senare när vi skulle fika på förmiddagen hade jag plötsligt 17,5 i blodsocker(?!). Kände verkligen av symtomen också och lite illamående vilket också kan betyda ketoner. Men jag stod i valet och kvalet om jag verkligen skulle äta fikat då..

Men om ketoner är inblandat ska man ju äta och ta insulin för att få bort det.

Men jag tog en hel del korrigerande insulin och även för risgröten. Och det gav med sig snabbt och låg fint till lunchen.

Men såna här gånger funderar jag så mycket på vad som orsakade blodsockertoppen. Jag hade inte ätit något och inte vet jag om kroppen reagerade så bara därför? Annars tänker man ju att nålen hade slutat funka, insulinet blivit varmt, stress, förkylning, dåligt stickställe, rekyl från ett lågt bs som jag inte känt..?

Hur mycket jag än tänkt kan jag inte ana varför det blev så! Kanske Kommer det en förkylning inom kort, vem vet!

Och just nu har jag 11,7 i blodsocker för att insulinet helt tog slut och jag låg och vilade. Var så trött så jag valde att riskera högt blodsocker för att jag väntade så länge med att byta insulin och infusionsset! Får skylla mig själv! :)

Men vi kan konstatera att det inte varit ett bra dygn för min följeslagare D!

Nyårets firande!

Publicerad 2013-01-01 16:36:42 i Diabetes typ 1

Gjorde iordning mig med smink och hår på förmiddagen och drog mig sedan mot jobbet för att jobba kväll, 14-21.30. Vi beställde hämtpizza till personalrummet och hoppades att alla skulle få sitta samtidigt och äta. Det fanns ingen kebab eller annat glutenfritt så det fick bli en kycklingsallad för mig, alltså inget insulin! :)

Efter jobbet promenerade jag till en fest, där var ju alla utom jag fulla så jag kände mig lagom malplacerad! :) Men det var kul iallafall!

När jag kom fram till festen kände jag mig låg och drack läsk och åt chokladmousse som dom ätit till efterrätt. Till det här tog jag inget insulin, fråga mig inte varför?!

Haha för när jag kom hem larmade pumpen för autostop (alltså att man inte tryckt på pumpen på 12h, säkerhetsåtgärd). Det har aldrig hänt förr på dagtid! Jaja... Blodsockret visade 17,7! Så det var bara att pumpa in 4E direkt! Och sen vaknade jag fyra timmar senare på 9,7 iallafall! :)

Hoppas nu att 2013 blir ett fantastiskt år! :)

Om

Min profilbild

Gisela

Jag är 24 år och har haft diabetes typ 1 i 17 år. Här kommer jag att skriva mest om diabetes, för att det är den kunskapen jag vill sprida, kunskap om hur denna sjukdom påverkar livet och hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Ställ gärna frågor eller lämna en kommentar!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela